Borscht – en färgglad soppa med östeuropeiskt ursprung

Vegansk borscht soppa rödbetor

Borscht – en färgglad soppa

Förre veckan skulle jag laga något lila till en fotoutmaning jag gör, eller, jag skulle fota någon typ av lila mat och behövde alltså komma på något gott, lila att laga. Efter lite brainstorming här hemma kom min andra hälft med ett fantastiskt förslag; borscht. Jag hade inte ens hört talas om det innan så jag kollade upp det på en gång. Ju mer jag läste om det och ju fler färgglada bilder jag såg desto mer säker blev jag på att det här var precis det jag skulle laga för utmaningen.

Jag la ett gäng timmar på research och hittade så otroligt många olika recept på borscht. Allt från någons morföräldrars gamla recept till moderna tappningar av rätten. Jag bestämde mig för att göra en mix av ett par traditionella recept, och veganiserade så klart det som inte redan var veganskt.

 

Vegansk borscht soppa rödbetor

Ett klassiskt recept med många varianter

En sak som det var mycket diskussioner om i nästan alla kommentarsfält där någon nämnt rättens ursprung var om det är en ukrainsk eller en rysk rätt, jag tänker varken säga bu eller bä men kan med säkerhet säga att den härstammar från Östeuropa. Två av huvudingredienserna i borscht är rödbeta och vitkål, vilket även verkar vara en av få saker som alla recept innehåller. Vissa recept innehåller köttbuljong, en del bönor, andra lök och de flesta potatis.

Jag bestämde mig för att använda sådant som jag vanligtvis tycker om och gjorde en bas på rödbetor, vitkål, potatis och morot, och så lite lök, grönsaksbuljong och annat för att smaksätta ytterligare. Och resultatet? Det blev så himla bra, så mycket bättre än vad jag hade hoppats på! Vi toppade soppan med lite hackad gräslök och iFraise och det var en oslagbar kombination! Det här är definitivt någon som jag kommer göra igen, och även något som jag rekommenderar er alla att prova!

Det finns lika många olika recept på borscht som det finns människor som lagar det, så var inte rädd för att lägga till, ta bort eller byta ut ingredienser till vad som passar just din smak.

 

Vegansk borscht soppa rödbetor


Recept

Ingredienser:
3-4 medelstora rödbetor
2 medelstora potatisar (fast)
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1/2 vitkål
1,5 l grönsaksbuljong
2 msk vit vinäger (jag använde kokosvinäger)
0,5 tsk salt
1 msk hackad gräslök, dill eller persilja (jag använde gräslök)
vegansk creme fraise

 

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Stek tills de är gyllenbruna.
  2. Skala och dela potatisen i mindre bitar och koka i en stor gryta 7-10 minuter.
  3. Häll av potatisen och tillsätt buljongen, örter, salt och vinäger.
  4. Strimla vitkålen och lägg i grytan med potatis, låt puttra i 10 minuter.
  5. Under tiden, skala och riv morötter och rödbetor, tillsätt sedan rödbetor och löken till grytan. Låt puttra i ytterligare 5 minuter.
  6. Smaka av med mer salt och örter om så behövs.
  7. Servera i en skål, servera med bröd och toppa med creme fraise och gräslök (eller örten du valt).

 


Har du provat det här receptet? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept, så om du postar en bild på instagram, glöm inte att använda hashtaggen #wonderveganrecipe och tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.

Vegansk borscht soppa rödbetor

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram

22   335
24   337
20   356
16   298
19   437

Följ på Instagram

Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!