Filodegsrullar med krämig sötpotatisfyllning

Vegansk filodegspaj med spenat och sötpotatisfyllning

Filodegsrullar med krämig sötpotatisfyllning

Den krämiga sötpotatisfyllningen i de här filodegsrullarna är smaksatt med bland annat timjan, mandlar och spenat och är alldeles utsökta. Det krispiga skalet ger en perfekt kontrast till det mjuka inre och citronen tillsammans med timjanen ger sötpotatisen den friskhet som får rullarna att kännas kompletta och välbalancerade.

Det här var första gången jag använde filodeg och jag kunde inte vara mer nöjd med resultatet. Filodeg är utan tvekan något som jag kommer börja använda mer både till förrätter, middagar och efterrätter och jag ser fram emot att experimentera och utforska mer av vad man kan använda den till.

 

Vegansk filodegspaj med spenat och sötpotatisfyllning

Perfekt som plockmat eller förrätt

En filodegsrulle passar perfekt att ha på ett buffébord med plockmat på festen, som förrätt eller till och med som en del av middagen. Här hemma serverades de som plockmat tillsammans med bland annat hummus smaksatt med soltorkade tomater, smördegsrutor med champinjoner och tunnbrödsrullar med morot och tångkaviar och passade in fantastiskt bra. De här filodegsrullarna blev en klar favorit hos mig och kommer garanterat göras snart igen!

 

Vegansk filodegspaj med spenat och sötpotatisfyllning

Recept

Ingredienser:

6 ark filodeg
1 sötpotatis
100g svarta oliver
15 tärningar frusen hackad spenat
1 vitlöksklyfta
1 dl mandlar
ca 10 kvistar timjan
1 msk färsk citronjuice
2 tsk sambal oelek
1 msk sirap
olivolja
salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och tärna potatisen. koka tills den är mjuk.
  3. Hacka vitlöken och stek i olja tillsammans med spenaten.
  4. Mixa oliver, mandlar och timjan.
  5. Häll i potatisen och spenaten och mixa allt till en slät smet. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg ut dubbla ark filodeg* på en plan yta och pensla det översta med olivolja.
  7. Skär filodegen i rektanglar som är ca 10x15cm och lägg en sträng med fyllning på ena kortsidan.
  8. Vik inlångsidornas kanter och rulla ihop med fyllningen i mitten.
  9. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 25 minuter eller tills de är gyllenbruna. Vänd på rullarna efter halva tiden för att undvika att de är mjuka i botten.

*Förvara resten av filodegen under en fuktig handduk för att den inte ska torka.

 

Vegansk filodegspaj med spenat och sötpotatisfyllning

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *