Frisk vinbärspaj

Vegansk vinbärspaj med vispad soyagrädde

Fräsch vinbärspaj, perfekt som efterrätt eller till fikat

Det här är en paj som passar bra till alla tillfällen och är en hit hos både stora och små. Här har jag gjort en paj på vinbär och blåbär som är en fantastisk blandning, vinbären ger en frisk smak till pajen och blåbären balanserar det friska med sin sötma alldeles utmärkt.

Jag valde att göra småpajer i portionsstorlek, men det går så klart lika bra att göra en stor paj istället.

 

Vegansk vinbärspaj med vispad soyagrädde

Färska bär direkt från trädgården

En av de bästa sakerna med sommaren är att man kan gå ut i skogen, eller som i mitt fall, trädgården, och plocka alla möjliga sorters frukter och bär. Jag har några vinbärsbuskar här hemma på trädgården som började ta skada av värmen så bären behövde plockas nu på en gång för att inte gå förlorade.

Min första tanke var att göra saft eller gelé av dem, men då jag sällan dricker saft och inte använder gelé så ofta så kändes det bättre att göra en frisk paj av dem. Förutom vinbär hade jag lite blåbär hemma som jag blandade i pajen.

 

Vegansk vinbärspaj med vispad soyagrädde

Servera med vispad soyagrädde

Vispad soyagrädde är en av mina absoluta favoriter att ha till och i bakverk. Den går att variera och smaksätta i all oändlighet och ersätter den klassiska vispgrädden bättre än jag någonsin hade drömt om.

Soyagrädden har en lätt sötma och är lätt och fluffig, och den känns inte det minsta tung att äta som jag kan tycka att vispgrädde kan göra. Har du inte provat det än kan jag varmt rekommendera att göra det.

 

Vegansk vinbärspaj med vispad soyagrädde

Recept

Ingredienser

Till pajdegen:

3 dl mjöl
125g växtbaserat smör
0,75 dl socker
1 krm salt
1 tsk bakpulver
0,75 dl kokosdryck (eller annan vegansk dryck)

Till fyllningen:

5 dl vinbär
1 dl blåbär
2 dl vatten
1 dl gelésocker

Tillbehör:

Vispad soyagrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Blanda de torra ingredienserna till pajdegen i en bunke.
  3. Tillsätt smör och blanda till en grynig massa.
  4. Häll i kokosdryck och blanda tills du har en slät deg. Låt vila i kylskåp under plast i ca 15 minuter.
  5. Kavla degen så den är ca 5mm tjock och lägg i en pajform*.
  6. Grädda i ca 8-10 minuter eller tills pajdegen är gyllenbrun.
  7. Fyll pajen med bär, spara ca 1 dl vinbär.
  8. Häll vatten, gelésocker och resten av vinbären i en kastrull och koka upp. Låt koka i ca 1 minut och häll sedan över bären.
  9. Ställ in i kylen för att pajen ska stelna.
  10. Servera med vispad soyagrädde och färska bär.

*Om du ställer in pajformen med degen i kylen en stund innan den gräddas minskar risken för att den glider ner på kanterna.

 

Vegansk vinbärspaj med vispad soyagrädde

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram

16   299
8   275
18   276
31   303
2   188

Följ på Instagram

Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!