Krämig tomatrisotto

Vegansk risotto tomatrisoto

Enkel, krämig tomatrisotto

Risotto, denna superenkla men så himla goda rätt. En av varianterna jag har gjort regelbundet så länge jag kan minnas är en krämig tomatrisotto, den är så lätt att göra men känns ändå lyxig på något sätt. För mig är det viktigt att en risotto är riktigt smakrik om jag inte ska ha något annat till för att den inte ska kännas tråkig, och smakrik är den här risotton helt klart. Jag har valt att använda tomat och basilika som de två huvudsmaksättarna och sedan lagt till bland annat lök och vitlök i grunden.

Andra smakvarianter på risotto är till exempel svamprisotto och grönsaksrisotto.

 

Vegansk risotto tomatrisoto

Vilket ris ska jag välja?

Risotto är en klassisk italiensk rätt som går att variera i all oändlighet. När du väljer vilket risottoris du ska använda är det framförallt två sorters ris du ska titta på; Arborio och Carnaroli och jag rekommenderar att välja något av dessa två för bästa resultat. Det finns lite andra varianter som också fungerar, men jag upplever inte att jag får en riktigt lika bra risotto på dem. Arborioris har något större gryn och ger ett väldigt krämigt resultat och Carnaroliris har mindre gryn och ger lite tuggmotstånd i den färdiga risotton. Vilket du ska välja är helt enkelt en smaksak, personligen föredrar jag att använda mig av Carnaroli.

 

Den här risotton är:

  • Lättlagad
  • Mjölkfri
  • Glutenfri
  • Vegansk
  • Krämig
  • Smakrik

 

Om du har några frågor om receptet eller önskemål på andra recept, kontakta mig i en kommentar så svarar jag så snart som möjligt.

 

Vegansk risotto tomatrisotto


Recept

Ingredienser:
3 dl arborioris eller karnaroliris
1 gullök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
1-2 dl riven vegansk parmesan (Violife har en fantastisk vegansk parmesan)
400g krossade tomater (jag använde krossade tomater smaksatta med basilika)
ca 1/2 kruka basilika
ev. körsbärstomater och basilika att toppa med.

Gör så här:

  1. Hacka lök och vitlök och fräs i olja en kastrull.
  2. Tillsätt riset och låt det fräsa tillsammans med löken i ytterligare någon minut.
  3. Tillsätt vin och hälften av grönsaksbuljongen och låt sjuda i ca 10 minuter, rör under tiden om ett par gånger.
  4. Sänk värmen och häll i de krossade tomaterna och basilikan.
  5. Tillsätt sedan1 dl grönsaksbuljong i taget efter behov tills du har en krämig risotto med lite tuggmotstånd kvar i riset. Rör ofta i grytan så det inte bränner fast i botten.
  6. Smaka av och salta och peppra efter behov.
  7. Blanda ner parmesanen och servera med färska tomater och toppa med basilika.

 


Har du provat det här receptet? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept, så om du postar en bild på instagram, glöm inte att använda hashtaggen #wonderveganrecipe och tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.

 

Vegansk risotto tomatrisoto

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram

22   335
24   337
20   356
16   298
19   437

Följ på Instagram

Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!