Somrig rabarberpaj med maräng

Rabarberpaj med maräng recept

En perfekt sommarefterrätt

Vad passar bättre till att äta till efterrätt efter sommarens middagar än en riktigt god bärpaj? Jag bakar gärna efter vad det är säsong för, och att passa på att baka en rabarberpaj så här på sommaren känns som en självklarhet. Jag valde att även blanda i lite jordgubbar, inte bara för att rabarber och jordgubbar är en fantastisk kombination, utan även för att tillföra lite mer naturlig sötma till pajen. Trots att det här är en ganska söt paj känns den fräsch och inte alls så tung som man skulle kunna tro tack vare rabarberns syrlighet.

Jag äter helst den här rabarberpajen med antingen vispad soyagrädde eller en mild vaniljkräm.

 

Rabarberpaj med maräng recept

Recept

Ingredienser

Till pajdegen:

3 dl mjöl
125g växtbaserat smör
0,75 dl socker
1 krm salt
1 tsk bakpulver
0,75 dl kokosdryck (eller annan vegansk dryck)

Till fyllningen:

500ml rabarber
300ml jordgubbar
2dl vatten
2dl gelésocker

Till marängtäcket:

Spad från en burk kikärtor (välj en burk utan tillsatt salt!)
1,5 dl socker

Tillbehör:

Vispad soyagrädde eller vaniljkräm

 Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Häll kikärtsspadet i en matberedare med visp och vispa tills spadet är så fast att du kan vända bunken upp-och-ned utan att fluffet rinner ut. Hur lång tid det tar varierar, för mig tog det ca 15 minuter.
  3. Tillsätt ca 1 matsked socker åt gången och låt det vispas in, upprepa tills allt socker är tillsatt.
  4. Ta fram ett bakplåtspapper och gör en markering för formen på din pajform.
  5. Spritsa ut toppar av fluffet i markeringen på bakplåtspappret. Om du får fluff över, spritsa ut toppar runtom ditt marängtäcke så får du några maränger att smaska på. Tänk på att ha ett par centimeters mellanrum så att de inte flyter in i varandra.
  6. Grädda mitt i ugnen i 75 minuter. Öppna ugnsluckan, stäng av ugnen och låt marängen stå kvar i ugnen tills den svalnat helt.
  7. Förvara eventuella maränger i en burk med tätslutande lock för att de inte ska bli sega.
  8. Blanda de torra ingredienserna till pajdegen i en bunke.
  9. Tillsätt smör och blanda till en grynig massa.
  10. Häll i kokosdryck och blanda tills du har en slät deg. Låt vila i kylskåp under plast i ca 15 minuter.
  11. Kavla degen så den är ca 5mm tjock och lägg i en pajform*.
  12. Grädda i ca 8-10 minuter eller tills pajdegen är gyllenbrun.
  13. Skölj och dela rabarberna i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med vattnet och koka upp. Låt koka i ca 5 minuter eller tills rabarberna är mjuka.
  14. Skölj och dela jordgubbarna. Blanda i grytan med rabarber.
  15. Tillsätt gelésockret och låt koka i ca 1 minut.
  16. Häll i rabarber och jordgubbsblandningen i pajformen. Ställ in i kylen tills innehållet har stelnat.
  17. Lägg på marängtäcket precis innan pajen ska serveras. Läggs det på tidigare drar det åt sig fukten från pajen och mjuknar och tappar formen.
  18. Servera med vispad soyagrädde eller vaniljkräm.

*Om du ställer in pajformen med degen i kylen en stund innan den gräddas minskar risken för att den glider ner på kanterna.

 

Rabarberpaj med maräng recept

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram

22   335
24   337
20   357
16   298
19   437

Följ på Instagram

Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!