Spagetti bolognese med tofu

vegansk pasta bolognese med tofu

Spagetti bolognese med en twist

Få pastarätter är så uppskattade som en bra bolognese, ofta är det en av de rätter som barn verkligen tycker om och som de allra flesta av oss har minnen av från vår barndom. Att det är en populär rätt hos barnen behöver inte betyda att den inte är lika uppskattad även hos vuxna och det här blev utan tvekan en hit för mig.

Jag har gjort bologneser på quornfärs, soyafärs, linser och bönor och tyckt att de har varit helt okej, en del till och med bra, men sanningen är att ingen av dom har varit ens i närheten av så god som den här. Eftersom tofun i sig är ganska smaklös och enligt mig till och med tråkig har jag länge dragit mig från att använda den i någon större utsträckning, men ju mer jag lär mig att använda tofu och kommer in i tankesättet kring hur man kan tillaga den desto mer tycker jag om det.

 

vegansk pasta bolognese med tofu

En pastarätt för alla dagar

En vegansk, tofubaserad bolognese är både smidig och relativt billig att göra och passar bra att göra både som storkok och några få portioner. Den smakar precis lika bra dagen efter och fungerar därför utmärkt att ha även som lunch till jobbet eller att värma hemma dagen efter.

Pasta är en riktig go-to rätt när jag vill ha något gott och smidigt. Förutom den här bolognesen bjuds det titt som tätt på en krämig avokadopasta här hemma och ibland en tomatpasta med cashewnötter. De är båda supersmidiga att tillaga och är både smakrika och mättande.

 

vegansk pasta bolognese med tofu

Alternativ till tofun

Men, tillbaks till bolognesen. Den här är som sagt gjord på tofu, men om du av någon anledning inte kan eller vill äta tofu eller soyaprodukter går det så klart bra att byta ut tofun mot till exempel seitan, bönor, quorn eller något annat som du föredrar framför tofu. Prova dig fram och experimentera tills du hittar vad som passar bäst för just dig!

 

vegansk pasta bolognese med tofu

Recept

Ingredienser

1 gullök
200g tofu
200g körsbärstomater
400g krossade tomater (jag använde en smaksatt med basilika)
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljong
1/2 kruka basilika
1 finriven morot
1/2 chili
salt och peppar
tomatpuré

Gör så här:

  1. Krama ut vätskan ut tofun och smula den till en grynig massa. Stek i olja tills den har en gyllenbrun färg.
  2. Hacka lök och vitlök.
  3. Stek tillsammans med tofun tills löken har mjuknat.
  4. Tillsätt krossade tomater, morot, buljong, tomatpuré, chili och basilika och låt koka i ca 15 minuter.
  5. Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på paketet.
  6. Lägg i tomaterna och låt koka i ett par minuter till.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera med färsk basilika och toppa om du vill med bjäst eller vegansk riven ost.

 


Har du provat det här receptet? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept, så om du postar en bild på instagram, glöm inte att använda hashtaggen #wonderveganrecipe och tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.

vegansk pasta bolognese med tofu

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram

22   335
24   337
20   356
16   298
19   437

Följ på Instagram

Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!