Tofupaj med körsbärstomater

Paj med tofufyllning toppad med körsbärstomater

En matig paj med tofufyllning

Det här är en paj med en fyllning gjord av mixad tofu, svamp, lök och örter och är den perfekta middagen när du är sugen på en god, mättande paj. Det här var faktiskt första gången som jag använde tofu som fyllning i just en paj, och det blev så mycket bättre än jag hoppades det skulle bli! Det här är en smakrik, saftig paj och tomaterna ger den den perfekta både sötman och får den att kännas frisk. Denna veganska tofupaj  är super lätt att göra, och passar lika bra att äta nästa dag om du inte äter allt på en gång.

 

Paj med tofufyllning toppad med körsbärstomater

Den fantastiska tofun

Hård tofu, mjuk tofu, friterad tofu, naturell tofu, marinerad tofu … Tofu kommer i tusen olika kombinationer, eller åtminstone många, och det finns så mycket du kan göra med det. Den mjuka, naturella tofun har en konsistens som jag inte alls tycker om att äta bara som den är och är ganska smaklös och jag älskar det! Ja, det är sant, jag älskar den här tråkiga lilla saken, helt enkelt för att det ger mig möjlighet att välja smak själv genom att blanda med eller marinera i olika grönsaker, bär eller annat som jag vill ta smak från. Blanda den mjuka tofun med vad du vill att det ska smaka på och du har den perfekta fyllningen till bland annat pajer, piroger och tortellinis. För mig är det en alldeles utmärkt ersättare till ricotta.

 

Paj med tofufyllning toppad med körsbärstomater


Ingredienser

Till skorpan

400 ml vetemjöl
100 ml fullkornsmjöl
100 ml vatten
50g vegetabiliskt smör
salt

Till fyllningen

400 g mjuk tofu
1 gullök
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljong
1/2 svampbuljong
20 st champinjoner
1 kruka basilika (eller ett halvt paket frusen basilika)
1 kruka persilja (eller ett halvt paket frusen persilja)
250 g körsbärstomater
100-200 ml vatten

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°C
  2. Blanda mjöl, smör, salt och vatten till en jämn deg. Täck över degen och låt den vila i 30 minuter i kylskåpet.
  3. Förbered fyllningen genom att mixa tofu, basilika och persilja till en grynig röra.
  4. Skiva svampen och hacka lök och vitlök och stek tills löken är mjuk.
  5. Tillsätt vattnet och buljongen och låt dem puttra tills buljongen är helt upplöst.
  6. Blanda i tofublandningen i svampblandningen.
  7. När degen är klar, ta ut den ur kylskåpet och kavla på en mjölar yta.
  8. Tryck försiktigt i den kavlade degen i en pajform, ta bort eventuella bitar som hänger över kanten.
  9. Förgrädda pajdegen i 10 minuter.
  10. Skär tomaterna i halvor.
  11. Om du vill dekorera pajen med extra pajdeg, förbered på dekorationen.
  12. När pajdegen är förgräddad, lägg i fyllningen och toppa med tomathalvorna och eventuell dekoration.
  13. Grädda i 35 till 45 minuter eller tills skalet är gyllenbrunt.
  14. Servera med en fräsch sallad.

Paj med tofufyllning toppad med körsbärstomater

Share:

2 Kommentarer

  1. 6th augusti 2018 / 20:15

    Wow vad fin, denna skall jag prova!

    • andreahansson
      Författare
      6th augusti 2018 / 20:36

      Åh tack så mycket! Vad roligt, berätta gärna vad du tycker om den när du provat! 😀
      /Andrea

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram

16   299
8   275
18   276
31   303
2   188

Följ på Instagram

Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!