Zucchinigratäng med potatis och timjan

Zucchinigratäng med potatis och timjanZucchinigratäng med potatis och timjanZucchinigratäng med potatis och timjan

En gratäng med mängder av möjligheter

Den här gratängen är både lättlagad och passar bra att äta bara som den är eller som ett tillbehör till till exempel panerad zucchini, Quorns veganska schnitzel eller grillade grönsaker. Vi valde att äta den precis som den är med en frisk sallad med senapsdressing till.

Om du saknar någon av ingredienserna, var inte rädd för att byta ut den mot något du har hemma. Jag har gjort liknande gratänger med brand annat aubergine, rotselleri, jordärtskocka och rödbeta som varit kalasgoda allihop.

 

Zucchinigratäng med potatis och timjanZucchinigratäng med potatis och timjan

Ett bra sätt att minska matsvinnet

Ni vet när man har köpt hem råvaror till middagar under en vecka och fått lite över från varje middag? Då när man har lite av varje i kylen men inte tillräckligt för att göra en hel middag av något av det? Igår var en sån dag för mig. Jag hade bland annat potatis, zucchini, svamp och morötter som behövde användas de närmsta dagarna och bestämde mig för en gratäng.

 

Zucchinigratäng med potatis och timjan

Rolig och utvecklande matlagning

Att istället för att planera middagen efter vad jag är sugen på planera den efter vad jag har hemma får mig att göra nya maträtter och prova nya kombinationer som jag kanske aldrig skulle ha gjort annars vilket är både roligt och utvecklande. Jag kan varmt rekommendera alla att göra det titt dom tätt när det finns råvaror som behöver användas där hemma!

 

Zucchinigratäng med potatis och timjanZucchinigratäng med potatis och timjan


Recept:

Ingredienser:

5 dl havregrädde
10 champinjoner
4 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 stora morötter
10 medelstora potatisar
2 zucchinis
1 grönsaksbuljong
1-2 dl vatten
Timjan
Ev. mjöl eller maizena

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°C
  2. Skala och skiva potatis, zucchini och morötter.
  3. Hacka svamp, charlottenlök och vitlök och stek tills löken är mjuk.
  4. Tillsätt 1-2 dl vatten och buljongtärningen och låt puttra tills buljongen löst upp sig helt.
  5. Varva potatis, zucchini, morötter och svampstuvningen i en ugnsfast form. Salta och peppra lätt mellan lagerna.
  6. Häll i havregrädden. Vi gjorde en ganska lätt och al dente gratäng, om du vill ha en krämigare gratäng blanda ut grädden med några matskedar mjöl eller maizenamjöl.
  7. Salta, peppra och toppa med timjan.
  8. Grädda i ugnen i 30-45 minuter eller tills potatisen känns färdig. Om gratängen börjar se bränd ut på toppen, lägg över en folie.
  9. Låt stå i ca 10 minuter och servera med till exempel en frisk sallad.

Zucchinigratäng med potatis och timjan

Share:

2 Kommentarer

  1. 6th augusti 2018 / 22:07

    Sååå gott! Jag blir hungrig av att titta runt på din sida här. 😛

    • andreahansson
      Författare
      8th augusti 2018 / 19:28

      Åh så kul att höra! Berätta gärna vad du tycker om du provar något av recepten! Eller om du har något icke-veganskt som du vill ha ett veganskt alternativ till så ska jag försöka göra något, alltid kul med lite nya utmaningar. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram

22   335
24   337
20   357
16   298
19   437

Följ på Instagram

Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!