Go Back
3.5 från 8 röster
Veganskt saftigt bröd recept vetekli solroskärnor rågmjöl
Saftigt veganskt bröd
Prep Time
15 minuter
Skållning + jäsning
1 t 30 minuter
 
Lättbakat saftigt veganskt bröd med solroskärnor, vetekli, linfrön och grovt rågmjöl.
Kategori: Bröd
Ursprung: veganskt
Servings: 2 limpor
Ingredients
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl hela linfrön
  • 1,5 tsk salt
  • 5 dl kokhett vatten
  • 2,5 tsk ca 8g torrjäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • ca 10 dl vetemjöl
Gör så här:
  1. Häll rågmjöl, linfrön, vetekli, solrosfrön och salt i en bunke. Tillsätt 5 dl kokhett vatten och blanda. Täck över och låt stå i ca 1 timme.
  2. Blanda jästen i det ljumna vattnet (ca 35°C) och rör om till jästen är helt upplöst. Häll i bunken med rågmjöl m.m.
  3. Tillsätt mjölet och blanda väl. Arbeta degen i ca 10 minuter.
  4. Täck över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
  5. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela upp i två delar. Forma till två limpor.
  6. Skär önskat mönster i limporna och pensla eventuellt med växtbaserad grädde och toppa med nötter eller frön.
  7. Sätt ugnen på 225°C.
  8. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter, sänk sedan värmen till 175°C och grädda i ytterligare 25 minuter.