Go Back
Maskroshonung (vegansk honung)
Prep Time
30 minuter
Tillagning
1 t 20 minuter
Total Time
1 t 50 minuter
 

Ett veganskt alternativ till honung gjord på maskrosblomman. Har en tydlig smak av honung och om du vill, en friskhet av citron.

Kategori: Breakfast, Tillbehör
Ursprung: veganskt
Servings: 2 burkar (ca 8 dl)
Ingredients
  • 100 g maskrosblad de gula bladen från blommorna
  • 6 dl vatten
  • 1 citron citronzest + ev. citronjuice
  • 1 liter strösocker
Gör så här:
  1. Dra bort de gula bladen från blommorna tills du har ca 100g blomblad.
  2. Skölj blombladen i kallt vatten och plocka bort eventuella småkryp.
  3. Lägg blombladen samt citronzest från en citron i en gryta och häll i 6 dl vatten.
  4. Koka upp och låt skjuda på låg värme i ca 20 minuter.
  5. Låt svalna och sila sedan bort bladen och häll vätskan i en ny, ren gryta.
  6. Häll i sockret och eventuellt juicen från 0.5-1 citron beroende på hur mycket syrleihet du vill ha. Vill du bara he an klassisk, söt honung kan du skippa citronjuicen helt.
  7. Låt koka i ca 60 minuter, tills honungen börjar tjockna. Tänk på att den blir ganska mycket tjockare/hårdare när den svalnar, så den ska vara ganska lättrinnande.
  8. Häll upp i rena, gärna varma, burkar.
  9. Låt svalna något innan du stänger locket.
  10. Oöppnad burk föfrvaras mörkt och svalt, öppnad burk förvaras i kylskåp.