fbpx
1   66
11   81
17   252
2   154
9   171
2   118
5   120
8   97
4   88
8   90

Vegansk gräddglass (vaniljglass)

Inlägget innehåller annonslänkar, men jag länkar bara till produkter som jag rekommenderar och använder eller har provat själv.

Vegansk gräddglass vaniljglass recept

Krämig vegansk vaniljglass

Hur underbart är det inte att kunna äta en riktigt god hemgjord vegansk gräddglass under sommaren (vintern också för den delen)?

Jag har letat så himla mycket efter veganska recept på vaniljglass utan kokos eller banan i eftersom jag tycker att de tar över smaken helt och att man förlorar hela grejen med att äta vaniljglass när man har en bas av kokos eller banan. Jag hittade några recept som verkade okej men inget blev så där krämigt som jag ville ha det, och vad gör man då om inte skapar ett eget recept?

Jag är så himla nöjd med den här glassen (som även var den första jag gjorde i min nya glassmaskin) och ser fram emot att göra massa olika smakkombinationer av den här glassen!

Vegansk gräddglass vaniljglass recept

Behöver man en glassmaskin?

Nej, det går absolut att göra hemgjord glass utan glassmaskin, men det är lite mer meckigt och kräver en hel del tid från dig. Du behöver röra om i glassen regelbundet, gärna minst var 10e minut under hela tiden som glassen är i frysen vilket kan vara ett par timmar. Så jag rekommenderar att investera i en glassmaskin om du planerar att göra egen glass.

Glassmaskiner kan du få tag på från ett par hundralappar till flera tusen. De billigare modellerna har ofta en vätskefylld bunke som du fryser i förväg, när du sedan har gjort glassmeten tar du ut den från frysen, sätter i din glassmaskin och häller i smeten. De dyrare modellerna har ofta en kompressor som kyler ner glassen direkt i maskinen utan att behöva frysa något först. Om du inte vet om du kommer fortsätta att göra glass hemma så börja med en av de billigare varianterna, men ska du göra mycket glass är det absolut värt att investera i en ordentlig glassmaskin.

Vegansk gräddglass vaniljglass recept
Vegansk gräddglass vaniljglass recept

Vegansk gräddglass (vaniljglass)

Enkel vegansk, hemgjord vaniljglass. Superkrämig och himmelskt god.
4.44 from 16 votes
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Frystid 2 timmar
Total tid 20 minuter
Portioner 4
Kalorier 199 kcal

Ingredienser
  

  • 4 dl soyadryck
  • 3 msk majsstärkelse
  • 1,5 msk rapsolja
  • 2 krm vaniljpulver
  • 2,5 dl vispbar soyagrädde
  • 1,5 dl finkornigt socker

Gör så här:
 

  • Häll soyadrycken i en gryta och sikta i majsstärkelsen. Rör om och koka upp.
  • Låt sjuda tills soyadrycken får en tjockare konsistens.
  • Ställ av grytan från plattan och låt svalna helt.
  • Blanda i olja, vaniljpulver, grädde och socker och blanda väl.
  • Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker och vaniljpulver efter smak.
  • Häll i glassmaskinen och låt glassmaskinen jobba tills den inte orkar röra runt i glassen. Om du inte har en glassmaskin, se instruktioner ovan.
  • Häll över glassen i en annan behållare och ställ in i frysen tills den är helt fryst.
  • Servera med strössel, sås eller eller ät den precis som den är! 

Anteckning

Tänk på att hemgjord glass ofta blir hårdare än köpt, så ta ut den en stund innan den ska serveras.

Nutrition

Kalorier: 199kcalCarbohydrates: 16gProtein: 4gFat: 13gMättat fett: 2gFleromättat fett: 4gEnkelomättat fett: 6gTransfett: 0.04gNatrium: 92mgKalium: 261mgFiber: 0.5gSocker: 10gVitamin A: 402IUVitamin C: 7mgKalcium: 146mgJärn: 1mg
Har du provat det här receptet?Lämna en kommentar och berätta va du tyckte!
Vegansk gräddglass vaniljglass recept
Följ:
Dela

28 Kommentarer

  1. 21st juli 2020 / 12:31

    Jag gjorde glass efter det här receptet men använde havredryck (oatlys deluxe) och Aitos vispbara havregrädde istället för sojabaserad + använde glassmaskin och den blev jättebra. Det blev en god, krämig och len glass 😀 Superbra recept! Godast när den är precis nykörd.

    • andreahansson
      Författare
      28th augusti 2020 / 12:47

      Vad roligt att höra att du gillar receptet! Tack för att du delar med dig! 😀

  2. Malin
    8th augusti 2020 / 09:52

    Ska grädden vispas innan den tillsätts?

    • andreahansson
      Författare
      28th augusti 2020 / 12:45

      Ursäkta det sena svaret! Nej, den ska inte vispas innan 🙂

  3. A. McManus
    24th oktober 2020 / 20:19

    Hej!
    Vart köper man finkornig socker? Sökt länge, kanske sökt fel?
    Tack!

    • andreahansson
      Författare
      24th november 2020 / 21:39

      Det finns i en del välsorterade livsmedelsbutiker. Hittar man inte går det lika bra tt köra vanligt strösocker i en mixer i någon minut så blir det finkornigt 🙂

      • Lennart Pukitis
        26th maj 2021 / 07:31

        Borde ju också funka med vanligt strösocker om man tar med det i första momentet.
        Då löses ju sockret upp under kokningen.

        • andreahansson
          Författare
          16th augusti 2021 / 14:55

          Det borde absolut funka, jag har dock inte provat själv. Berätta gärna hur det blev om du gör det 🙂

        • Katarina Redder
          10th februari 2022 / 11:39

          Så gjorde jag och det blev kanonbra! Vill man ha en lite ” vuxnare” smak kan man hälla i ett par msk. punsh i glassen och det blir supergott! Har gjort det flera ggr så rekommenderas varmt!

          • andreahansson
            Författare
            19th maj 2022 / 15:11

            Åh vilket bra tips! Det ska jag prova nästa gång 😀

    • Fredrik
      26th december 2021 / 11:28

      Det kanske är Florsocker som menas? Det finns ju i varenda affär där det finns strösocker..

      • andreahansson
        Författare
        19th maj 2022 / 15:13

        Nej, det ska vara finkornigt strösocker 🙂

  4. Cathrine
    2nd januari 2021 / 18:44

    Gjorde med aitos havregrädde och havredryck samt endast 1 dl socker som jag mixade, blandade i färska blåbär i en omgång och mixade jordgubbar i en annan och det blev så bra.

    • andreahansson
      Författare
      8th februari 2021 / 10:44

      Åh så roligt att höra! Det låter ju helt fantastiskt med blåbär och jordgubbar i! 🙂

  5. Nils
    29th januari 2021 / 10:25

    Sitter och funderar på vilken glass jag ska laga till kvällen och inser att det inte finns några mejeriprodukter hemma.
    Ska försöka detta recept därför! Spännande!

    • andreahansson
      Författare
      8th februari 2021 / 10:48

      Åh så roligt att höra! Hoppas att det smakade 🙂

  6. Malin
    10th april 2021 / 23:03

    Jag sitter här och väntar på att kastrullen ska svalna 🙂 jag har också varit lite less på all kokosglass så jag är pepp på att få äta denna sen. Tack för receptet!

  7. Sara
    30th april 2021 / 06:55

    Hej! Detta recept är gudomligt! Kan man göra en variant på chokladglass av detta recept? Och vilka mått funkar då?

    Med vänlig hälsning,

    Sara

    • andreahansson
      Författare
      18th maj 2021 / 16:13

      Gud så roligt att höra! Just nu har jag faktiskt ingen variant med chokladsmak på denna, ska försöka att ordna det till sommaren! 🙂

  8. 2nd maj 2021 / 21:21

    Hej, receptet var så bra! Första försöket i en ny glassmaskin och det blev perfekt! Jag använde Alpro mandeldryck (sötad) och Oatlys iMatVisp. Rostade mandlar hällde jag i under gång i maskinen.

    • andreahansson
      Författare
      18th maj 2021 / 16:13

      Åh så roligt att höra! Och vad gott det låter med rostade mandlar i! Det ska jag helt klart prova någon gång! 😀

  9. Anna
    17th juni 2021 / 12:18

    Hej
    Det här receptet vill jag testa! Låter gott. Jag har nyss köpt en Wilfa glassmaskin och bara testat den en gång med ett recept där det var kokosolja och mandelsmör i. Det blev gott men konsistensen blev inte alls bra med små kulor av fett. Undras om jag kanske vispade för lite som förberedelse?

    I alla fall tänkte jag fråga dig, eftersom jag är lite inne på antiinflammatorisk kost, om det går att göra receptet med annat än socker? Så jag undrar vad du i så fall skulle rekommendera?

  10. Karolin
    19th juni 2021 / 13:55

    Hej! Hoppas på ett svar.

    Ska testa detta recept imorgon, verkar så gott. Men vad menas med vispbar grädde? Varföe måste det vara ” vispbar” om man inte ska vispa? ? Kan man kanskw byta ut de? Mvh karolin.

    • andreahansson
      Författare
      16th augusti 2021 / 15:00

      Ursäkta det sena svaret! Jag tycker att det brukar bli lite ”fluffigare” och lättare när man använder en vispbar grädde. Berätta gärna hur det blev om du använde en vanlig 🙂

  11. Kerstin
    14th juli 2022 / 21:00

    Detta är det bästa receptet på vegansk glass jag testat! Så otroligt len och krämig och framförallt god. Har testat med både sojadryck och havredryck (oatly ikaffe) och båda funkar lika bra. Jag använder vanligt florsocker istället för det som anges i recept och det funkar utmärkt.

    • andreahansson
      Författare
      28th september 2022 / 17:49

      Åh så roligt att höra! Tack snälla för din feesback! 🙂

  12. Marie Andersson
    8th maj 2023 / 16:43

    Otroligt gott! Smakar verkligen som riktig gräddglass! Sommaren är räddad för oss ?

    • andreahansson
      Författare
      20th juni 2023 / 15:11

      Men SÅ roligt att höra!! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




ETT RIKTIGT GOTT NYHETSBREV

Vill du få uppdateringar om nya recept och andra veganska tips ditekt i din inkorg?

Prenumerara på Wonder Vegans nyhetsbrev så löser jag resten!

Tack! Nu kan du se fram emot smarrig inspiration direkt i din inkorg!