Oemotståndligt god vegansk Nutella
Är du som jag ett fan av choklad på, well, i princip allt? Då kommer du älska den här veganska Nutellan. När jag gjorde den här burken tänkte jag att den kommer räcka ett tag, men oj så fel jag hade! Det tog mindre än två dagar innan den var slut och de sista dropparna skrapades ut ur burken. Att kalla det för Nutella är kanske inte riktigt rätt eftersom Nutella faktiskt är märket, men det här är i alla fall ett veganskt alternativ till den klassiska Nutellan.
Oändligt med möjligheter för vegansk nötkräm
Det här receptet ger den perfekta nötkrämen att använda till allt från pannkakor till topping på muffins, i tårtår, glass eller att doppa färska bär i. Min absoluta favorit är att använda den på mina veganska bananpannkakor där smakerna gifter sig otroligt bra.
Disclaimer: Eftersom det inte är några konserveringsmedel i nötkrämen rekommenderar jag att förvara den svalt och äta upp den inom en vecka (här hemma brukar den vara slut inom ett par dagar så det är inget problem).
Ingredienser
200g hasselnötter
0,75 dl kakao
1 tsk kokosolja
1-6 msk agavesirap
1 msk vaniljsocker
vaniljpulver
rapsolja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 190°C
- Lägg hasselnötterna i ett lager på en plåt och rosta i ca 15 minuter.
- Låt nötterna svalna och skala genom att gnugga dem mellan händerna.
- Mixa de skalade nötterna tills dd har en jämn, glansig smet. Det här kan ta ett tag så ha tålamod.
- Tillsätt kakao, kokosolja, 1 msk agavesirap, vaniljpulver och en nypa salt. Mixa ingredienserna.
- Tillsätt rapsolja tills du når önskad konsistens. Smaka av och tillsätt mer agavesirap om du önskar ett sötare resultat. Jag brukar använda cirka 5 msk.
- Häll upp i en burk och förvara i kylen eller servera på en gång.