fbpx
10   83
4   108
14   104
77   579
34   484
64   669
30   595
60   774
27   526
51   575

Raw kokoscheesecake med kolasås

Raw vegansk cheesecake kokos kola

Raw, vegansk och glutenfri cheesecake

Jag hör ofta icke-veganer prata om att veganskt inte kan vara lika bra som “the real deal”, framförallt när det gäller bakverk, och för några år sedan delade jag deras tankar. Idag kan jag med handen på hjärtat säga att jag hade så fel. Denna veganska och glutenfria cheesecake är en av de godaste jag smakat! 

Jag gjorde denna veganska, raw cheesecake med smak av kokos och med ett täcke av salt kolasås när jag var hemma hos familjen över midsommar och oj vilka lovord den fick! Den är krämig, smakrik och alldeles utsökt. Den blev utan tvekan dagens hit på fikabordet.

Raw vegansk cheesecake kokos kola

Smakar som en icke-vegansk cheesecake!

En av kommentarerna jag fick var att den smakar precis som en icke-vegansk cheesecake och jag kunde inte hålla med mer. Den är precis lika krämig, söt och fräsch som vilken annan cheesecake som helst och jag känner inte av nötterna. Om jag inte skulle ha vetat att den var vegansk så skulle jag förmodligen inte ha gissat att den var det.

Raw vegansk cheesecake kokos kola

Den perfekta kombinationen av smaker

Jag brukar ha lite svårt för när mat och bakverk smakar för mycket kokos och var lite rädd för att det skulle bli så även denna gång, men med den salta kolasåsen blev kokosen den perfekta kontrasten och smakerna är som gjorda för varandra. Jag kom på mig själv med att hämta bit efter bit i kylen senare under kvällen, jag kunde inte få nog av den.

Raw vegansk cheesecake kokos kola

Recept:

Se till att du börjar minst 6 timmar innan kakan ska serveras då den kräver en del tid för att stelna, eller gör som jag och gör klart den kvällen innan. 

Ingredienser

Till botten:
150g mandlar
10 torkade dadlar (utan kärnor)
2,5 dl kokosflingor

Till fyllningen:
450g naturella cashewnötter
180ml vatten
180ml agave sirap
2,5 dl smält kokosolja
60ml färskpressad citronjuice
1 tsk vaniljextrakt (eller 2 msk vaniljpulver)

Till kolatoppingen:
2,5 dl smält kokosfett
2,5 dl agave sirap
1 tsk vaniljextrakt (eller 2 msk vaniljpulver)
1/2 tsk havssalt

Instructions:

 1. Lägg cashewnötterna i blöt ett par timmar eller över natten, häll av vattnet och skölj av innan du ska använda dem.
 2. Mixa mandlar, kokosflingor och dadlar tills de är en kladdig massa.
 3. Smörj in kanterna på en bakform med löstagbara kanter med non-stick spray eller en naturell olja och lägg bakplåtspapper i botten.
 4. Häll ut den kladdiga massan i formen och tryck ut till en jämn botten med baksidan av en sked. Om skeden fastnar i degen smörj in den med lite olja. Ställ i frysen för att botten ska stelna medan du fortsätter med fyllningen.
 5. Mixa cashewnötterna, agave sirap, smält kokosolja, vatten, citronjuice och vaniljextrakt tills du har en helt slät smet. Detta tar åtminstone några minuter så du kan behöva ge din mixer ett par pauser för att inte överhetta den.
 6. Ta ut botten från frysen och häll i fyllningen, släta ut så fyllningen ligger som ett jämnt lager. Ställ tillbaks i frysen i 4-6 timmar för att låta kakan stelna helt.
 7. När kakan är helt fast ta ut den ut frysen och ta bort kanterna på formen. Ställ kakan på det fat du ska servera den på.
 8. Smält kokosfettet och blanda i agave sirap, vanilj extrakt (eller vaniljpulver) och salt. Rör om tills allt har lösts upp och blandats samman till en smet.
 9. Häll kolasåsen över kakan. Ju kallare kakan är desto snabbare stelnar såsen, så du kan behöva jobba relativt fort om du vill kunna jämna ut såsen innan den stelnar helt.
 10. När såsen har stelnat, strö havsalt över kakan.
 11. Låt kakan stå i rumstemperatur i ca 30 minuter innan servering.
 12. Förvara i kylskåp när kakan är tinad.

Raw vegansk cheesecake kokos kolaRaw vegansk cheesecake kokos kola

Följ:
Dela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram
10   83
4   108
14   104
77   579
34   484

Följ på Instagram

Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!