Thaigryta
Friterad tofu, vattenkastanjer, bambuskott och minimajs är några av ingredienserna som jag förknippar med en av mina favoriter när det gäller thaigrytor, och just de ingredienserna har jag använt i den här grytan. Tillsammans med kokosmjölken, den röda currypastan och jordnötterna bildar den en smaksensation som får mina smaklökar att jubla.
En av de bästa thaigrytorna som jag har ätit här i Sverigen kommer från en liten vagn på ett industriområde i Bromma, jag skulle kunna äta där flera dagar i veckan om den inte låg så långt bort. Den här thaigrytan med friterad tofu och kokosmjölk är en blandning av två av grytorna jag ofta beställde i thaivagnen.
Snabb, smidig och god middag
Den här thaigrytan tillagar du på 30 minuter och kräver minimala förberedelser, något som jag verkligen uppskattar efter en lång dag på jobbet. Att kunna komma hem och i princip bara slänga alla ingredienser i en gryta är otroligt värdefullt för mig då jag ofta är ganska trött när jag kommer hem från jobbet på kvällarna.
Förutom att den här thaigrytan är snabb och smidig att tillaga så är den riktigt god. Det är en av mina go-to rätter när jag har cravings för asiatiskt och den fortsätter att tillfredsställa gång på gång.
RECEPT
Ingredienser:
400g risnudlar
1 st gullök
1 st vitlöksklyfta
300g friterad tofu
4 msk jordnötssmör
1 dl jordnötter
1 st paprika
1 burk minimajs
1 burk vattenkastanjer
1 burk bambuskott
800 ml kokosmjölk
2 msk röd currypasta
Gör så här:
- Tillaga nudlarna enligt instruktionerna på paketet.
- Hacka lök och pressa vitlök, stek i en stor gryta tills löken är mjuk.
- Skiva paprika och dela tofun i lagom stora bitar och lägg i grytan.
- Häll av vätskan från konserverna och häll i grytan.
- Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i ca 7-10 minuter.
- Servera i en skål och toppa med jordnötter.