Godare än ägg-maränger
När jag smakar på den första marängen kan jag knappt tro att de är helt veganska, och dessutom gjorda på kikärtsspad som jag i alla år har hällt ut utan en tanke på att det skulle kunna användas till något. Konsistensen på de här veganska marängerna är precis som de klassiska superknapriga och smälter i munnen.
Jag blev så positivt överraskad och aningens förvånad att jag var tvungen att ta några till och verkligen känna efter och smaka för att vara säker på att de var så bra som jag tyckte efter den första, och det var de verkligen. De lever upp till alla förväntningar och lite till!
Passar till bakverk, glass eller att äta som de är.
Maränger passar alldeles utmärkt att använda till till exempel bakverk (här använde jag det som täcke till en rabarberpaj), att ha till glass eller att äta precis som de är. Jag sitter här med burken bredvid mig och kommer på mig själv med att hela tiden sträcka mig efter en ny. De är helt enkelt för goda för att stå emot! Så till alla er som använder kikärtor till matlagning, spara på spadet och gör maränger av det, ni kommer inte att ångra er!
Recept
Ingredienser:
Spad från en burk kikärtor (välj en burk utan tillsatt salt!)
1,5 dl socker
ev. 1 st rödbeta för färgsättning
Gör så här:
- Sätt ugnen på 100°C.
- Häll kikärtsspadet i en matberedare med visp och vispa tills spadet är så fast att du kan vända bunken upp-och-ned utan att fluffet rinner ut. Hur lång tid det tar varierar, för mig tog det ca 15 minuter*.
- Tillsätt ca 1 matsked socker åt gången och låt det vispas in, upprepa tills allt socker är tillsatt.
- Om du vill färga dina maränger, droppa saften från rödbetan på 3-4 ställen längs kanterna på insidan av spritspåsen.
- Häll i fluffet i spritspåsen och spritsa ut toppar på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att ha ett par centimeters mellanrum så att de inte flyter in i varandra.
- Grädda mitt i ugnen i 75 minuter*. Öppna ugnsluckan, stäng av ugnen och låt marängen stå kvar i ugnen tills den svalnat helt.
- Förvara i en burk med tätslutande lock för att de inte ska bli sega.
*Till skillnad från maränger gjorda på ägg kan de här inte övervispas, så var inte orolig för att du vispat dem för länge.
**Om du gör väldigt stora eller väldigt små maränger kan du behöva justera tiden lite.