fbpx
13   51
9   65
4   100
3   95
2   65
13   106
4   124
14   112
79   586
29   485

10 lätta tips för en mer hållbar, miljövänlig vardag

Inlägget innehåller annonslänkar, men jag länkar bara till produkter som jag genuint tror på och rekommenderar. De allra flesta använder jag själv.

Fruits vegetables

Vi måste agera NU!

Vi hör till generationen som måste ändra våra levnadsvanor för att rädda klimatet och våra barn och barnbarns framtid. Om vi inte gör det kommer det vara för sent. Det finns inget fint sätt att linda in det på, det finns inga “men vad gör det om jag tar ETT sugrör?” (sa en miljarder människor varje dag). Vi måste agera och vi måste göra det NU!

Att ändra sättet att göra saker på kan kännas svårt, jobbigt och omständigt, men det behöver det inte vara!

För att göra det lite lättare för dig har jag listat några ENKLA saker som du kan förändra i din vardag som kommer spara på både miljön och din plånbok.

1. Använd tygpåsar när du handlar.

Det har de senaste åren varit en del debatt om hurvida plastpåsen verkligen har en så dålig miljöpåverkan som det pratas om så låt oss titta på några av de faktorer som gör att jag och många andra rekommenderar att välja bort plastpåsen.

  • 90 % av alla plastpåsar används bara en gång.
  • Det tar ungefär 10–20 år för plastpåsar att sönderdelas till mikroplast, som i sin tur tar hundratals år innan de bryts ner.
  • Varje minut används en miljon plastpåsar i världen.
  • Enligt undersökningar är det ca 269 000 ton plast som flyter runt i världshaven. 
  • I Stilla havet finns ett område stort som den amerikanska delstaten Texas (696 000 km2), där ytan är helt täckt av plast.
  • År 2020 beräknas 5 miljarder plastpåsar kastas som skräp.

Till frukt och grönt
Är du en av de som tar en påse till dina äpplen, tomater och paprikor i affären? Det finns återanvändbara påsar att köpa i nästan alla matbutiker idag, jag länkar även till de som jag använder här nedan. DE HÄR funkar superbra till frukt och grönt.

Har du hund?
Bajspåsar behövs, det vet vi alla. Men se till att använda nedbrytbara hundbajspåsar. De finns att köpa på bland annat Jordklok, Clas Ohlson och i många djurbutiker.

2. Använd biologiskt nedbrytbara soppåsar.

Vi behöver något att slänga våra sopor i. Istället för att använda plastpåsar från när du handlat mat finns det komposterbara påsar att använda. Biologiskt nedbrytbara påsar är ofta billigare än plastpåsarna man köper i butik.

På Jordklok finns det ett stort utbud av komposterbar plast.

De här produkterna rekommenderar jag. (annonslänkar)

Sugrör
Hundpåse
Soppåse
hundpåse
Hundpåse
nätpåse
fruktpåse
Kaffefilter
tygblöjor
Sugrör
Hundpåse
Soppåse
hundpåse
Hundpåse
nätpåse
fruktpåse
Kaffefilter
tygblöjor

3. Källsortera.

Sortera, sortera, sortera! Släng inte allt ditt avfall i en soppåse, sortera och återvinn så mycket det bara går.

4. Säg NEJ till engångsartiklar.

Engångsartiklar, framförallt de i plast, bidrar till en stor del av både nedskräpning och mängden plast som hamnar i våra hav och skogar. Välj istället återanvändningsbara alternativ.

Visste du att det till exempel finns tvättbara kaffefilter i tyg, amningsinlägg i frotté och sugrör i bambu och glas?

Bland annat SF och MAX har börjar med pappsugrör och många resturanger har slutat helt med engångsbestick, tacka nej till engångsartiklarna och hjälp till att få fler att välja bort onödig plast och engångsartiklar.

Trash on sand beach pollution sea
Photo by jcomp

5. Ta med en glasflaska med vatten istället för att köpa vatten när du är ute.

Köper du ofta vatten när du är ute på stan, reser eller helt enkelt bara är och handlar? Använd istället en vattenflaska i glas som du kan ta med och fylla på direkt i kranen.

Om du vill ha smaksatt vatten är det superenkelt att smaksätta det själv hemma och vill du ha kolsyrat vatten går det jättebra att använda en kolsyremaskin. Sodastream har till exempel supersnygga glasflaskor som du kan köpa bland annat på Clas Ohlson. (Klicka här för att komma direkt till Sodastreams glasflaskor)

Är du intresserad av att köpa en kolsyremaskin så finns det mängder av varianter och tillbehör här.

6. Minska din köttkonsumtion.

Eller ännu bättre, börja äta helt växtbaserat. Idag står köttindustrin för nästan 15% av hela jordens växthusgaser, vilket innebär att djurindustrin påverkar miljön lika mycket som hela jordens bilar, bussar, båtar och flygplan TILLSAMMANS.

Om du tycker att det är svårt att veta vad du ska laga för mat utan kött har du hamnat helt rätt! Klicka in på startsidan här så kommer du hitta mängder av lätta och goda recept som du kan prova!

Get vegucated
Klicka här för att se bilden i full storlek.

7. Minska användandet av engångsblöjor.

Visste du att det tar upp till 450år för en engångsblöja att brytas ner? Hur sjukt är inte det!? Varje barn använder ca 6 000 engångsblöjor under en blöjperiod, vilket blir ca 1 050 kg per barn. Varje år fyller svenska barnblöjor 14 000 sopbilar med 420 miljoner blöjor!

Att istället för att använda engångsblöjor kan du välja tygblöjor som är mycket skonsammare mot miljön. Dessutom så kan du spara massor av pengar på det. Till tygblöjor används endast ca 4,8 kg tyg som kan återvinnas istället för de 1050 kg som det blir av engångsblöjor.

Tygblöjor kan köpas på bland annat Jordklok och Babylandet.

8. Sluta använda bindor och tamponger.

I genomsnitt använder en kvinna runt 12 000 st tamponger eller bindor i sitt liv, det motsvarar ca 19 500:- på bara bindor och tamponger.

Försök istället att välja ett mer långvarigt (och kostnadseffektivt) alternativ som till exempel en menskopp och komplettera med tvättbara trosskydd för dagar med mindre blödningar.

På Jordklok finns det ett bra utbud av både menskoppar och tvättbara, återanvändningsbara trosskydd.

9. Ta inte emot gratisprylar som du inte kommer använda.

Visst kan det vara lockande att ta den där reflexen eller solglasögonen som ett företag ger bort i en av sina kampanjer, men kommer du verkligen använda dem eller åker de direkt i soporna när du kommer hem?

Genom att minska efterfrågan på gratisprylar kommer företagen producera mindre och mindre mängder av dem, och vi sparar lite på våra resurser och miljön.

10. Köp bara saker som du behöver.

Tänk igenom dina köp. Behöver du verkligen alla småprylar som du köper? Behöver du verkligen byta ut din garderob inför varje säsong?

Köp bara sånt som du verkligen behöver och kommer använda. Det är kanske inte nödvändigt att ha 15 olika picknickfiltar och 12 olika handväskor. Försök att använda det du har istället för att köpa nytt hela tiden.

Om du verkligen behöver köpa något, kan du köpa det på second hand? Eller har någon av dina vänner kanske en sån som de inte använder?

Följ:
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!