Okej, varför bakar jag inte bananbröd oftare än jag gör!? Jag har ett veganskt recept på bananbröd med blåbär i sedan tidigare, men inget lite mer neutralt, så det var verkligen dags att skapa ett sådant recept.
Kan innehålla annonslänkar

Godaste veganska bananbrödet
Det är riktigt längesen jag gjorde ett bananbröd, och nu var det verkligen dags!
Oftast när jag har övermogna bananer hemma bakar jag muffins på ren rutin, men den här gången var brödet slut hemma och jag hade hört någon prata om bananbröd bara någon dag tidigare så nu äntligen blev det av att baka ett veganskt bananbröd.
Jag brukar inte vara så glad i de lite sötare bröden, men det här är verkligen fantastiskt! Det är sött, men inte för sött liksom. Och det gick hem även hos Jacob. Han äter det med Nutella (ja, han är en sockergris) och jag med smör och veganost.

Perfekt med övermogna bananer
När du har ett par bananer hemma som börjar bli lite väl övermogna för att man ska vilja äta dom, passa då på att göra ett gott bananbröd! Eller kanske ett gäng bananmuffins?
Att använda banan i bakverk är helt fantastiskt om du gillar såna där riktigt saftiga bröd och kakor. Bananen gör att saftigheten håller i sig längre och att kakan inte blir torr lika fort som de annars kan bli.


- 300 g mosad banan (2-3 bananer, använd gärna övermogna bananer)
- 75 g växtbaserat smör
- 1 dl mandeldryck
- 1,5 msk malda linfrön
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 msk sirap
- 2 msk kokossocker
- 1,5 dl havregryn
- 4-5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- ev. nötter och/eller frön till topping
- Sätt ugnen på 175°C.
- Mosa bananen.
- Smält smöret.
- Blanda den mosade bananen, smör, mandeldryck och linfrön i en bunke.
- Tillsätt resten av ingredienserna (börja med 4 dl mjöl) och blanda väl. Degen ska precis släppa från kanterna, så att den inte är klibbig. Tillsätt vid behov mer mjöl.
Häll degen i en brödform, toppa eventuellt med nötter och/eller frön och grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Brödet ska vara hårt på ytan.
Låt svalna i minst 30 minuter innan brödet serveras.

Har du provat det här receptet? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept, så om du postar en bild på instagram, glöm inte att använda hashtaggen #wonderveganrecipe och tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.
Ett superbra recept. Enkelt att göra. Jag bytte ut 1dl av mjölet mot kokosmjöl och linfrön mot chiafrön. Toppade med pumpafrön. Hade inte det andra hemma men detta funkade också bra.
Författare
Åh så roligt att höra! kan tänka mig att kokosmjöl blev jättegott att ha i 🙂