fbpx
4   45
1   69
11   82
17   253
2   154
9   171
2   118
5   121
8   97
4   89

Vegansk höstgryta med sojastrimlor

En vegansk höstgryta är något av det godaste jag vet under årets kallare månader. Den är otroligt god och passar perfekt både på söndagsmiddagen och att bjuda gästerna på.

Kan innehålla annonslänkar

Den bästa veganska grytan jag ätit

Innan jag slutade äta kött fanns det en sak som jag tyckte lite mer om än allt annat; en höstgryta som mamma och pappa gjorde ibland, Det var bland det bästa jag visste och jag skulle kunna ha ätit det dag som natt.

Jag har funderat på att göra något liknande ett bra tag och nu blev det äntligen av. Anledningen till att jag inte gjort det innan är att jag hade en bild av att det var krångligt och tog tid, men gud så fel jag hade! Från att jag började med maten till att den låg på tallriken tog bara strax över 20 minuter, och det mest krävande var att skala potatisen, haha!

Jag måste erkänna att jag var lite nervös när jag började med det här receptet, mina förväntningar var högre än de brukar och jag tycker verkligen inte om att bli besviken när det gäller mat, men jag säger bara WOW! Det här smakade precis som jag mindes det! Äntligen har jag skapat en god vegansk höstgryta!

Till den här grytan passar det perfekt med kokt potatis, smörstekta morötter och vinbärsgelé. Om man bara ska välja en av de tre sakerna vill jag slå ett slag för gelén, den kompletterar sältan i grytan helt fantastiskt bra.

Torkade sojastrimlor istället för kött

Jag funderade ett bra tag på vad jag skulle använde istället för kött, men efter många vändor fram och tillbaks bestämde jag mig för att prova med torkade sojastrimlor. Jag ville ha något som är både billigt och är något som man kan ha i skafferiet som något att plocka fram när man känner för det.

Här kan du köpa prisvärda torkade sojabitar.

Eftersom resten av ingredienserna är sådant som man ofta har hemma ville jag att även köttsubstitutet skulle vara det. Och innan ni säger något, jag vet att det inte är något som de flesta har hemma. Det jag menar är att eftersom de håller sig färska i åtminstone ett par år så är det något man kan köpa hem och ställa i skafferiet tills man vill använda det. Ingen stress liksom. Förutom att det är smidigt att både förvara och hantera så är det dessutom billigt. Jag betalade runt en tjuga för en påse som för oss räcker till sex portioner.

Hur konsistensen på torkad soja är är något jag får frågor om titt som tätt. Soja som kokar för länge blir lätt seg och inte alls så trevlig att tugga på, men tillagas den rätt är den mör och saftig. Konsistensen kan uppfattas som lite svampig, för mig är det bara ett plus då det innebär att de kan suga åt sig lite extra vätska och smak.

Vill du se fler recept på veganska grytor? Det hittar du här!

Vegansk höstgryta med sojastrimlor

Vegansk, smakrik höstgryta med sojastrimlor. Serveras med fördel med kokt potatis, smörstekta morötter och vinbärsgelé.
5 from 2 votes
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Total tid 20 minuter
Portioner 4
Kalorier 430 kcal

Ingredienser
  

  • 4 dl torkade sojastrimlor*
  • 2 dl rödvin
  • 4,5 msk kinesisk soja
  • 4 dl växtbaserad grädde
  • 1 kub lantbuljong (har du inte lantbuljong går det bra med grönsaksbuljong)
  • 3 dl vatten
  • 20 st enbär
  • 2 st lagerblad
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 2 krm malen nejlika
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 msk mjöl (till toppredning)
  • 0,5-1 dl grädde (till toppredning)

Gör så här:
 

  • Koka upp rödvin, soja, vatten, buljong och kryddor (enbär, lagerblad, kryddpeppar, nejlika och svartpeppar).
  • Tillsätt sojabitarna och låt koka i 10 minuter. (På de flesta förpackningarna till torkade sojaprodukter står det att du ska blötlägga sojan innan tillagning, det ska du INTE göra här.)
  • Tillsätt grädden och låt koka i ytterligare 5 minuter.
  • Om du vill ha en lite tjockare sås, blanda grädde och mjöl och rör ner i såsen. Låt koka ett par minuter tills såsen har tjocknat.
  • Servera med fördel med kokt potatis, smörstekta morötter och vinbärsgelé.

Nutrition

Kalorier: 430kcalCarbohydrates: 36gProtein: 36gFat: 11gMättat fett: 2gNatrium: 197mgKalium: 241mgFiber: 12gSocker: 21gVitamin A: 46IUVitamin C: 1mgKalcium: 250mgJärn: 8mg
Har du provat det här receptet?Lämna en kommentar och berätta va du tyckte!

Har du provat det här receptet? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept, så om du postar en bild på instagram, glöm inte att använda hashtaggen #wonderveganrecipe och tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.

Följ:
Dela

3 Kommentarer

  1. Lews T T
    24th februari 2020 / 15:56

    Tack för receptet.
    Testade det och resultatet var jättebra! Första gången som jag ser ett fungerande recept på torkade sojastrimlor.
    Behöver inte längre slänga mina strimlor (har massor hemma).
    Tack en gång till!
    Vänliga Hälsningar
    Lews T T

    • andreahansson
      Författare
      24th februari 2020 / 16:45

      Men gud vad glad jag blir! Vad roligt att du gillar receptet, och ännu roligare att du hittat något du kan göra med dina sojastrimlor! 😀

  2. Kristin
    20th november 2022 / 17:53

    Hej
    Det var jätte gott, men det räckte bara till 2 personer.
    Vi var bara två så det gick bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Instagram
4   45
1   69
11   82
17   253
2   154

Följ på Instagram

ETT RIKTIGT GOTT NYHETSBREV

Vill du få uppdateringar om nya recept och andra veganska tips ditekt i din inkorg?

Prenumerara på Wonder Vegans nyhetsbrev så löser jag resten!

Tack! Nu kan du se fram emot smarrig inspiration direkt i din inkorg!