fbpx
4   77
3   76
2   55
13   93
4   117
14   106
77   582
32   486
64   668
30   594

Bästa veganska kladdkakan!

Okej, let’s face it; kladdkaka är livet! Att hitta ett bra recept på en vegansk kladdkaka har inte varit det lättaste, men efter att ha provat ett gäng och ändrat lite här och lite där i receptet har det blivit riktigt bra!

Kan innehålla annonslänkar

Bästa veganska kladdkakan

Vegansk kladdkaka – en succè!

Det här är på riktigt den bästa veganska kladdkakan jag har ätit! Den är såå god och alldeles lagom kladdig. Med rätt tid i ugnen får den lite fastare kanter och en kladdig mitt, precis som en kladdkaka ska vara.

Att dessutom toppa den med växtbaserad grädde och färska bär gör den helt magisk!


Bästa veganska kladdkakan

Baka med kikärtsspad

För dig som inte redan vet det, kikärtsspad är magi! En sak som jag ofta får frågor om är hur man kan ersätta ägg i sina bakverk, i många av fallen är svaret kikärtsspad.

Kikärtsspad binder väldigt bra och är perfekt att ersätta ägg med i bland annat sockerkaka, muffins och veganska kladdkakor. I en vegansk kladdkaka ger den dessutom den härliga kladdiga, krämigheten som vi vill åt.

Så, nästa gång du lagar mat med kikärtor, spara på spadet och använd det till bakning! Det håller ca 1 vecka i kylen, så länge det luktar bra (eller i alla fall inte värre än det gör när du ställer in det i kylen) går det bra att använda.

Vill du ha recept på fler veganska bakverk? Klicka in på kategorin bakverk.


4.93 från 13 röster
Bästa veganska kladdkakan
Bästa veganska kladdkakan
Prep Time
10 minuter
Tillagning
16 minuter
 
Det här är ett recept på en riktigt god vegansk kladdkaka. Den är fast i faknerna och precis så där kladdig som man vill att en kladdkaka ska vara i mitten.
Kategori: Bakverk, Veganska bakverk
Ursprung: veganskt
Servings: 8 bitar
Calories: 464 kcal
Ingredients
  • 3 dl socker
  • 1 dl kikärtsspad
  • 0,75 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smält växtbaserat smör
  • ev smör och ströbröd till formen
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Häll socker och kikärtspad i en bunke och blanda. Rör inte mer än nödvändigt, då kan kakan bli torr och tråkig.
  3. Tillsätt kakao, vetemjöl, vaniljsocker och salt och blanda lätt.
  4. Häll i det smälta smöret och blanda till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en springform eller en smörad och bröad pajform.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 16 minuter. Kakan ska vara fast i kanterna och lite vobblig i mitten.
  7. Ställ in i kylen tills kakan har stelnat.
  8. Servera gärna med vispad grädde och färska bär.

Recipe Video

Noteringar

OBS! Uppdaterat recept!

Bästa veganska kladdkakan

Har du provat det här receptet? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept, så om du postar en bild på instagram, glöm inte att använda hashtaggen #wonderveganrecipe och tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.

Följ:
Dela

44 Kommentarer

  1. Trym
    9th juni 2020 / 20:50

    Den är jättegod och smaskig. Precis som det stod i receptet. Om det är någon som ger 1 stjärna måste den ha läst fel på receptet. Rekommenderar denna starkt

    • andreahansson
      Författare
      28th augusti 2020 / 12:55

      Gud vad roligt att höra, tack snälla för att du delar med dig! 🙂

  2. Lina
    22nd augusti 2020 / 22:22

    Supersupergod! Gjorde till min sons kalas och den älskades. Tack!

    • andreahansson
      Författare
      28th augusti 2020 / 12:44

      Gud vad roligt att höra, tack för att du delar med dig! 🙂

  3. AnnaLena Almås
    3rd september 2020 / 08:28

    Supergod kladdkaka, tänker inte alls på att den är vegan

    • andreahansson
      Författare
      19th september 2020 / 21:34

      Åh så roligt att höra, tack snälla! 🙂

  4. Sam
    16th september 2020 / 15:33

    Riktigt god!! Går snabbt och lätt att baka med rimliga ingredienser. Min kaka blev väääldigt kladdig och rinnig i mitten, nästan lite för kladdig (om det ens är möjligt i en kladdkaka) och det liksom läckte smör ur det, men jag tror att det borde gå att lösa med lite mindre fett och lite längre tid i ugnen. Tack för ett toppen-recept!!

    • andreahansson
      Författare
      19th september 2020 / 21:33

      Vad roligt att du gillar det! Jag ska provbaka det med andra fabrikat av smör än vad jag brukar använda och se om jag ska reglera receptet lite 🙂 Tack för att du kommenterar! 🙂

  5. Annie
    18th september 2020 / 15:26

    Hej! är kcal för hela kakan eller en bit? 🙂

  6. Micke
    31st oktober 2020 / 18:29

    Mycket god!
    Gjorde med glutenfritt mjöl men blev väldigt lös trots längre tid i ugnen, ska testa att öka mängden mjöl.

    • andreahansson
      Författare
      24th november 2020 / 21:40

      Vad roligt att höra, tack snälla för att du delar med dig! Spännande med glutenfritt mjöl till, jag ska försöka få upp lite mer glutenfria recept framöver 🙂

  7. Caroline
    6th december 2020 / 09:03

    Varit vegan i 6 år och testade det här receptet igår, godaste kladdkakan jag har ätit faktiskt! (:

    Vi hade varit lite svårigheter med gräddtiden i ugnen, men det är ju olika från ugn till ugn och vilken form man har! Vi hade inne den i ca 18 min, men den var fortfarande väldigt rinnig, så vi tog den på 200 grader på bara över-värme sista minutrarna och den blev nästan lite knäckigt stel på ytan (så gott enligt mig hehe) och perfekt kladdig på insidan!

    Tack snälla för receptet! 😀

    • andreahansson
      Författare
      8th februari 2021 / 10:41

      Men gud så roligt att höra, vad glad jag blir! Ja, ibland är det lite knepigt med gräddtiden eftersom alla ugnar är olika precis som du säger. Det låter som att du fick till ett riktigt gott resultat ändå 😀

  8. Jessica Luna
    2nd februari 2021 / 10:56

    Så god kladdkaka och ännu godare dagen efter! 😀

    • andreahansson
      Författare
      8th februari 2021 / 10:49

      Åh så roligt att höra! Här hemma är den en solklar favorit 😀

  9. Karin
    25th februari 2021 / 23:08

    Det var länge sedan jag bakade en kladdkaka som inte blev för torr. Denna var helt perfekt eftersom kanterna blev halvsega men ändå knapriga och mitten underbart kladdig utan att kännas rå. Tänker på den än i dag. 5 av 5 stjärnor.

  10. Bosse
    24th april 2021 / 22:36

    Smeten såg ut som ett rinnande avlopp, men den smakade tack och lov tvärtom. Tack för ett bra recept!

    • andreahansson
      Författare
      18th maj 2021 / 16:12

      Haha vilken tur! Tack för att du lämnade en kommentar! 🙂

  11. Eva Törnqvist
    14th maj 2021 / 19:26

    Helt otroligt, har provat flera veganska kladdkakor men alla har smakat dåligt och haft konstig konsistens. Den här både smakar och känns som vilken kladdkaka som helst. Undrar om det kan bero på den korta tiden i ugnen och perfekt utmätta mängder ingredienser i förhållande till varann.
    Det här blir en favorit

    • andreahansson
      Författare
      18th maj 2021 / 16:14

      Gud så roligt att höra, vad glad jag blir! Tack snälla för att du tittade in och lämnade en kommentar! 😀

  12. Emma
    5th juni 2021 / 12:16

    Den låter väldigt god, jag funderar på att göra denna till dotterns student. Fungerar den att frysa och är det något som man i så fall skall tänka på?

    • andreahansson
      Författare
      16th augusti 2021 / 14:55

      Hej, ursäkta det sena svaret! Hoppas att kladdkakan blev god! Det går alldeles utmärkt att frysa in den 🙂

  13. Johanna
    10th juni 2021 / 14:58

    Hej har du något tips på hur mycket äggersättning man ska ha för att ersätta kikärtspadet?

    • andreahansson
      Författare
      16th augusti 2021 / 14:54

      Hej, jag bakar tyvärr ytterst sällan med äggersättning, så kan inte svara på det.

  14. Tess
    19th juni 2021 / 18:04

    Den här var så god och helt perfekt! Hade inget margarin hemma så det blev 1 dl rapsolja istället men det blev riktigt bra! Perfekt kladdighet utan att rinna ut. Kommer absolut fortsätta med det här receptet 😊

    • andreahansson
      Författare
      16th augusti 2021 / 14:57

      Men åh så roligt att höra, vad glad jag blir! 🙂

    • Sofia
      5th oktober 2021 / 12:34

      Vilken storlek på form använder du?

      • andreahansson
        Författare
        25th oktober 2021 / 11:34

        Hej, det varierar faktiskt, men oftast använder jag en 24cm form.

  15. Natalie
    20th juni 2021 / 19:00

    Supergott!!!

    • andreahansson
      Författare
      16th augusti 2021 / 14:57

      Åh så roligt att höra! 🙂

  16. Theres
    20th juni 2021 / 21:45

    Hur mycket ska man vispa spaet?

    • andreahansson
      Författare
      16th augusti 2021 / 14:57

      Det behöver inte vispas utan bara blandas 🙂

  17. Vinga
    24th juni 2021 / 16:32

    Denna så goda kladdkaka är bara bäst även icke veganerna i min familj äter hellre denna än vanlig bakad ..och då är det barnen som väljer …underbart..

    • andreahansson
      Författare
      16th augusti 2021 / 14:53

      Men woow vad glad jag blir! 😀 Vad roligt att den går hem även hos icke-veganer!

  18. Sara
    26th juni 2021 / 15:27

    Inte bara den bästa veganska kladdkakan, utan DEN BÄSTA KLADDKAKAN!

    • andreahansson
      Författare
      16th augusti 2021 / 14:51

      Men wow vad glad jag blir, tack snälla! 😀

  19. J
    3rd juli 2021 / 17:50

    Bästa kladdkakan ever!

    • andreahansson
      Författare
      16th augusti 2021 / 14:59

      Yeey 😀

  20. Jacob
    3rd juli 2021 / 17:51

    Bästa kladdkakan ever!

    • andreahansson
      Författare
      16th augusti 2021 / 14:51

      Wohoo! 😀

  21. Inger
    18th september 2021 / 20:20

    Hej!
    I sitt recept på chokladkaka skriver Anna Bergenström: ” Grädda i 175° ugnsvärme i exakt 24 minuter för en liten kakform med ca 20 cm:s diameter. Eller i 21 minuter för en form som är 23 cm i diameter. Några minuter för lång gräddning och kakan blir nästan trist.”
    Därför undrar jag förstås: vad har du för diameter på din form? Har inte bakat efter ditt recept ännu, men vill gärna göra det.

    • andreahansson
      Författare
      25th oktober 2021 / 11:42

      Hej, ursäkta det sena svaret! Jag använder oftast en form som är ca 24cm. Jag har dock gjort den med både större och mindre formar, och även som kladdkakemuffins. Använder du en mindre form kan du lägga på ett par minuter på gräddningen. Min erfarenhet är att den här kladdkakan inte är alls lika känslig när det gäller varken tid eller temperatur som en “klassisk” kladdkaka med ägg. Ibland har jag lite högre värme och har in den lite längre. Det som gör störst skillnad är om du äter den samma dag som du gör den eller dagen efter. Samma dag kommer den vara väldigt mjukt kladdig, och dagen efter fast kladdig. Min personliga preferens är att äta den dagen efter 🙂

  22. Sara
    19th november 2021 / 13:26

    Aww. Kikärtsspad 😞 Det blir allt svårare att hitta veganska bakverk utan det. Ca var femte person kan inte smälta det ordentligt, vi får vansinnig magvärk även av små mängder. Synd för det funkar ju verkligen bra, men jag får leta vidare efter den perfekta veganska kladdkakan!

    • andreahansson
      Författare
      21st november 2021 / 21:39

      Åh, så tråkigt att du inte tål kikärtor! Det borde funka bra att byta ut kikärtsspadet mot till exempel no-egg och 1 dl vatten. Jag har inte provat i just det här receptet, men det har funkat bra i många andra 🙂 Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Instagram
4   77
3   76
2   55
13   93
4   117

Följ på Instagram

Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!