Chokladmuffins – en klassiker med många möjligheter
Chokladmuffins är en klassiker som går att variera i all oändlighet med olika toppings och fyllningar. Det här är ett grundrecept som man sedan kan experimentera med. Ett par av mina favoriter är att blanda i bitar av vit choklad eller att smaksätta med apelsin. Eller varför inte göra en krämig chokladtopping?
Simpla, vanliga ingredienser – inga konstigheter.
Att baka veganskt kan för många nyblivna veganer kännas krångligt med nya ingredienser och ett nytt tänk. De här muffinsen är därför gjorda på sådant som de allra flesta har i hemmet, inga konstigheter. Det ska vara enkelt och smidigt att välja ett veganskt alternativ!
Fler veganska bakverk
Om du vill ha tips på fler veganska bakverk som passar bra både till fikat och som efterrätt kan jag varmt rekommendera min kokoscheesecake med kolatopping som fått fina recensioner av de som provat den.
Eller varför inte göra ett gäng saftiga blåbärsmuffins till fredagsfikat?

Ett klassiskt recept på chokladmuffins som går att variera i all oändlighet.
- 1,5 dl vegansk mjölk jag använde havremjölk
- 2 tsk citronjuice
- 1 tsk vaniljextrakt
- 75 g växtbaserat smör rumstempererat
- 1,5 dl socker
- 1,75 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 4 msk kakao
-
Sätt ugnen på 180°C
-
Vispa smöret och sockret tills det är väl blandat.
-
Blanda i mjölken och citronjuicen.
-
Tillsätt mjöl, kakao, vaniljextrakt och bakpulver och vispa till en slät smet.
-
Fördela smeten i ca 12 st muffinsformar fyllda ¾.
-
Grädda i 15-20 minuter, använd en provsticka för att se om de är klara, provstickan ska komma ut ren.
-
Om du använt en muffinsplåt, låt muffinsen svalna i ca 5 minuter och flytta sedan till ett galler för att svalna helt. Risken är att de blir torra om du har kvar den i den varma plåten.