fbpx
5   49
2   71
11   84
17   255
2   156
10   173
2   120
5   122
8   98
4   90

Inlagd gurka (smörgåsgurka)

Visst är det väl något alldeles speciellt med inlagd gurka när man gjort den helt själv? Ännu bättre är det om man dessutom har odlat gurkan. Det har inte jag gjort den här gången, men med lite tur blir deten fin skörd till nästa sommar.

inlagd västeråskurka recept smörgåsgurka gurka

Inlagda gurkor med dill är en klassisk favorit som har överlevt tidens gång och fortsätter att charma smaklökar över hela världen. Denna traditionella inläggning kombinerar krispiga gurkbitar med den aromatiska doften av dill och skapar en härlig kombination av smaker och texturer.

Att lägga in gurka är busenkeltoch är ett perfekt komplement till många rätter, som smörgåsar, burgare, sallader och smörgåsbord.

Det som gör denna inläggningsteknik så attraktiv är dess förmåga att förlänga gurkornas hållbarhet och samtidigt bevara deras fräschör och smak. Inlagda gurkor är inte bara en god tilltugg, de har också blivit en symbol för sommaren och den trädgårdsodlade njutningen.

inlagd västeråskurka recept smörgåsgurka gurka

Inlagd gurka – En klassiker med många varianter

Dillens roll i denna kombination är avgörande. Inlagd gurka har en unik doft och smak skapar en omisskännlig signatur i varje tugga. Den aromatiska dillen adderar inte bara smak utan ger också en visuell skönhet till burken, med de små gröna bladen som dansar genom det genomskinliga marinaden.

Det är värt att notera att variationer av inlagda gurkor med dill finns över hela världen, med lokala smaker och twistar. I Sverige är ”sill och dill” en traditionell rätt under midsommarfirandet, medan olika regioner i USA har sina egna varianter av ”pickle spears”.

Sammanfattningsvis är inlagda gurkor med dill en tidlös delikatess som har en plats på matbord runt om i världen. Dess enkelhet, smakrika profil och mångsidighet gör den till en favorit hos många.

inlagd västeråskurka recept smörgåsgurka gurka

Inlagd gurka

Det här är en smörgåsgurka gjord på västeråsgurka, passar perfekt som tillbehör till maten eller på mackan.
5 from 1 vote
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Total tid 20 minuter
Portioner 1 sats
Kalorier 2069 kcal

Ingredienser
  

  • 1 kg västeråsgurkor
  • 3 dillkronor
  • 3 msk senapsfrön
  • 2,5 dl vatten
  • 4,5 dl strösocker
  • 2,5 dl ättikssprit (12%)
  • 1 dl salt

Gör så här:
 

  • Tvätta och skiva gurkan. Jag föredrar att göra dom vågiga i mandolin, men det går lika bra att ha släta skivor.
  • Häll vatten, ättika, strösocker och salt i en kastrull och koka i cirka 10 minuter, eller tills att sockret och salt löst upp sig.
  • Varva gurka, senapsfrön och dill i väl rengjorda burkar och häll sedan över lagen tills gurkorna är helt täckta.
  • Förvara mörkt och svalt i minst 1 vecka innan du äter gurkan för att den ska dra till sig alla smaker ordentligt.

Anteckning

Håller i ca 6-12 månader om de förvaras svalt och mörkt.

Nutrition

Kalorier: 2069kcalCarbohydrates: 480gProtein: 15gFat: 15gMättat fett: 1gFleromättat fett: 3gEnkelomättat fett: 8gNatrium: 38806mgKalium: 1651mgFiber: 11gSocker: 465gVitamin A: 962IUVitamin C: 37mgKalcium: 286mgJärn: 6mg
Har du provat det här receptet?Lämna en kommentar och berätta va du tyckte!

Har du provat det här receptet på inlagd gurka? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept, så om du postar en bild på instagram, glöm inte att tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.

inlagd västeråskurka recept smörgåsgurka gurka
Följ:
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Instagram
5   49
2   71
11   84
17   255
2   156

Följ på Instagram

ETT RIKTIGT GOTT NYHETSBREV

Vill du få uppdateringar om nya recept och andra veganska tips ditekt i din inkorg?

Prenumerara på Wonder Vegans nyhetsbrev så löser jag resten!

Tack! Nu kan du se fram emot smarrig inspiration direkt i din inkorg!