
Saffransgryta – en ny favorit
Nej men alltså hur gott låter inte det här!? En saffransgryta med apelsin, kikärtor och zucchini. Saffran är en sån där sak som de allra flesta här i Sverige ser som en julkrydda, men som i stora delar av världen används flitigt året om.
Jag är en av de som mer än gärna äter en saffransgryta under vintern eller varför inte en saffransglass en varm sommardag?
Hur som helst så är det en fantastisk krydda att använda som ger både färg och smak. Och den går att kombinera med så himla mycket andra smaker. I den här grytan har jag valt att använda apelsin som en av huvudsmaksättarna och det blir helt gudomligt gott om du frågar mig!
Och hörrni, glöm för guds skull inte att spara kikärtsspadet! Det är helt perfekt att använda som äggersättning när du bakar!

- 4 portioner ris
- 2 st gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 st röd chili
- 1 st paprika
- 1 st zucchini
- 1 burk kikärtor ca 400g
- 2 msk olivolja
- 1 gram saffran
- 2 tsk spiskummin
- 1,5 tsk kanel
- 1 dl tomatpuré
- 1 dl vatten
- 5 dl havregrädde
- 1 tärninng grönsaksbuljong
- 1 st apelsin
- 2 krm salt
- 2 krm svartpeppar
- Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
- Skala och grovhacka lök och vitlök.
- Finhacka chilin.
- Tärna paprika och zucchini.
- Häll av kikärtorna.
- Värm upp olja i en gryta och fräs grönsaker, vitlök, lök, kikärtor, saffran, kanel och spiskummin i ca 5 min. Rör med jämna mellanrum.
- Tillsätt tomatpuré, vatten, havregrädde och buljong och låt puttra på låg värme i ca 5 min. Tillsätt apelsinzest och saft och smaka av med salt och peppar.
- Smaka av och servera med ris och en bit bröd.
Har du provat det här receptet? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept, så om du postar en bild på instagram, glöm inte att tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.
