fbpx
5   54
2   75
11   87
17   256
2   157
10   173
2   120
5   122
8   98
4   91

Vegansk butter chicken med blomkål

En vegansk variant på butter chicken där vi använder blomkål istället för kyckling.

vegansk butter chicken blomkål

Upplev Smaken av Indien med Vegansk Butter ”Chicken”

Vegansk mat har gått från att vara en trend till att bli en livsstil runt om i världen. Den kreativa och smakrika naturen hos vegansk matlagning har gett skapat otaliga innovationer. Det jag gillar mest är omvandlingen av klassiska rätter till 100% växtbaserade versioner. Ett sådant exempel är den välkända indiska rätten ”Butter Chicken”, som här får en vegansk twist med hjälp av blomkål istället för kyckling. Låt oss utforska denna spännande och aptitretande rätt!

Butter Chicken, även känt som ”Murgh Makhani”, är en indisk rätt som består av grillad kyckling i en rik och krämig tomatsås. Rätten har sitt ursprung i Punjab-regionen och har sedan dess blivit en global favorit. Den krämiga såsen, rik på smör och grädde, kombinerad med kryddor och örter, ger rätten dess distinkta smak. I det här receptet har jag använt mig av kokosgrädde.

Här hittar du fler goda middagsrecept!

vegansk butter chicken blomkål

En vegansk variant på en klassiker

Att skapa en vegansk version av Butter Chicken är inte bara möjligt. Det kan också vara överraskande lik originalet när det gäller smak och konsistens. Istället för att använda kyckling har jag i det här receptet använt blomkål.

Att omvandla klassiska rätter till veganska alternativ är inte bara en kul utmaning, det ger också möjlighet att experimentera med smaker och konsistenser på olika sätt. Denna veganska Butter ”Chicken” med blomkål är ett bra exempel på hur man kan njuta av en älskad rätt på ett hållbart sätt utan att kompromissa med smaken. Visst kan man använda sig av kycklingsubstitut och liknande, men ibland kan jag föredra riktiga råvaror.

vegansk butter chicken blomkål

Vegansk butter chicken (med blomkål)

En smakrik vegansk variant på den klassiska indiska rätten butter chicken.
5 from 1 vote
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme
Total tid 1 timme 15 minuter
Portioner 4
Kalorier 400 kcal

Ingredienser
  

  • 2 msk citronjuice
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 3 tsk garam masala
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 2 msk olivolja
  • 1 blomkål
  • 3 msk växtbaserat margarin
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 tsk riven ingefära
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm kanel
  • 200 ml passerade tomater
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl kokosgrädde

Gör så här:
 

  • Blanda citronjuice, majsstärkelse och 0,5 tsk gurkmeja, garam masala och salt.
  • Ddela blomkålen i mindre bitar och stek i olja i ca 7-8 minuter, tills den börjar få färg och mjukna.
  • Lägg blomkålen i bunken med majsstärkelseblandningen och mlanda så att blomkålen täcks. Stek i ytterligare 7-8 minuter på medium värme tills blomkålen börjar bli knisprig. Lägg i blomkålen åt sidan i en bunke.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Lägg smöret i grytan och stek löken tills den börjar bli mjuk. Lägg till vitlök och resten av kryddorna och blanda, låt steka i ca 1 minut.
  • Häll i passerade tomater, vatten och buljong och koka upp. Häll i kokosgrädden och blåmkålen och rör om. Låt koka i ca 15 minuter.
  • Servera med ris och toppa gärna med färsk koriander eller persilja.

Nutrition

Kalorier: 400kcalCarbohydrates: 23gProtein: 7gFat: 34gMättat fett: 18gFleromättat fett: 4gEnkelomättat fett: 10gTransfett: 2gNatrium: 1015mgKalium: 922mgFiber: 7gSocker: 8gVitamin A: 451IUVitamin C: 85mgKalcium: 82mgJärn: 3mg
Har du provat det här receptet?Lämna en kommentar och berätta va du tyckte!

Har du provat det här receptet på vegansk butter chicken? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept. Om du postar en bild på instagram. Glöm inte att använda hashtaggen #wonderveganrecipe och tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.

vegansk butter chicken blomkål
Följ:
Dela

2 Kommentarer

  1. 2nd september 2023 / 16:12

    Väldigt god kryddkombo! Men la till lite chili. Blomkålen blir jättegod när den får puttra i den smakrika såsen. La i kikärter på slutet. Passar bra!
    Erica

    • andreahansson
      Författare
      4th september 2023 / 18:01

      Men åh så kul att höra! Ska prova med kikärtor i nästa gång 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Instagram
5   54
2   75
11   87
17   256
2   157

Följ på Instagram

ETT RIKTIGT GOTT NYHETSBREV

Vill du få uppdateringar om nya recept och andra veganska tips ditekt i din inkorg?

Prenumerara på Wonder Vegans nyhetsbrev så löser jag resten!

Tack! Nu kan du se fram emot smarrig inspiration direkt i din inkorg!