Kan vi bara ta en minut till att uppskatta hur god en riktigt bra (vegansk) fiskgratäng är!? En av de sista sakerna jag slutade äta innan jag gick över till en växtbaserad kost var fisk. Fiskgratäng är något jag har saknat en hel del sedan dess. Efter att ha hittat en riktigt bra vegansk fiskbuljong bestämde jag mig äntligen för att göra en vegansk variant av en av mina gamla favoriträtter; fiskgratäng med dillsås.
Inlägget kan innehålla annonslänkar.

Min första veganska fiskgratäng
Allt började för runt två år sedan när jag och Jacob sov en natt på hotell. På kvällen serderades det fiskgratäng i resturangen och den luktade så gott att jag trots att jag inte ätit fisk på många år var nära på att smaka en bit. Sedan dess har jag varit sugen på att prova att göra en vegansk variant på den klassiska fiskgratängen med dillsås och duchesspotatis. Problemet har varit att jag inte riktigt vetat hur jag ska få till det utan fisk.
Efter att ha gjort en hel del research och dessutom provat en vegansk torskbuljong bestämde jag mig för att slå slag i saken. Idag gjorde jag det äntligen och WOW säger jag bara! Det var precis så gott som jag minns det. Kanske till och med ännu godare. Att kunna smaksätta med buljongen var verkligen pricket över i:et!

En hit för hela familjen
När jag bjuder andra på rätter jag provar för första gången är jag alltid lite nervös över om de ska gilla det eller inte. Idag var det inga tvivel från någon om att det här var en fullträff! Både min mamma och sambo älskade gratängen och tyckte absolut att vi skulle göra den snart igen.
Vill du se fler recept med vegansk ”fisk”? Klicka här!


Vegansk fiskgratäng med dillsås
Equipment
Ingredienser
Potatismoset
- 600 g potatis
- 2 dl havregrädde
- 25 g växtbaserat smör
- salt
- en nypa muskot
Dillsås
- 25 g växtbaserat smör
- 2 msk mjöl
- 3 dl havregrädde
- 1 dl vatten
- 1 tsk vegansk torskbuljong
- 2 msk hackad dill (färsk eller frusen)
- 0,5 citron (skalet rivet + 0,5-1 msk juice)
- salt
"Fisken"
- 300 g fast tofu
- 1 tsk vegansk torskbuljong
- salt
- olja att steka i
Gör så här:
Potatismoset
- Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka tills den är mjuk.
- Häll av vattnet och tillsätt resten av ingredienserna till moset. Börja med ca hälften av grädden och tillsätt sedan mer efter hand om det behövs. Olika sorters potatis kan behöva olika mängd vätska.
- Mosa med stöt eller på lägsta hastigheten med elvisp tills moset är slätt.
”Fisken”
- Under tiden, pressa tofun och dela den i mindre bitar. Jag föredrar att dela den med händerna för att få lite mer oregelbundna bitar.
- Strö på torskbuljongen, salta och stek i olja tills den är gyllenbrun.
- Lägg i mitten av en ugnsform.
Dillsås
- Smält smöret i en kastrull.
- Blanda i mjölet och rör tills det tjocknar.
- Tillsätt resten av ingredienserna till såsen. Låt puttra i ett par minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
Gratängen
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Lägg den stekta tofun i mitten av en ugnsfast form.
- Spritsa potatisen i kanten av formen, runt tofun.
- Häll försiktigt på dillsåsen och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
- Låt svalna något och ha på färsk dill innan gratängen serveras.
Anteckning
Nutrition
Har du provat det här receptet på vegansk fiskgratäng? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept, så om du postar en bild på instagram, glöm inte att tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.

Wow, SÅ himla bra recept! Precis som jag minns fiskgratängen ? TACK!!
Författare
Men gud så roligt att du gillar den! Den är verkligen en favorit här också 😀