fbpx
6   111
13   63
10   35
7   56
6   48
15   140
5   79
10   91
3   95
6   141

Vegansk Julskinka (seitan)

Har du någon gång tänkt att du vill göra en vegansk julskinka? Då har du hittat rätt! Jag tycker att det här receptet är helt fantastiskt, och något som kommer göras om många gånger! Julskinkan är gjord med vetegluten som bas och sedan smaksatt och griljerad.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vegansk julskinka gjord på seitan

Väl värt mödan

Under många år har jag köpt färdig vegansk julskinka, men de jag tycker bäst om är ganska svåra att få tag på och dessutom riktigt dyra. Det fick mig att i år göra min egen skinka. Det tog fler försök än jag vill erkänna att få den bra nog, men jag är så glad att jag inte gav upp! Kolla på resultatet liksom! Basen till skinkan är vetegluten, det är alltså vad vi kallar en seitanskinka. Vetegluten kan du köpa här.

En av smaksättarna jag använt är en vegansk fläskbuljong från Guimarana. Jag tycker att deras buljonger är helt fantastiska och något jag använder nästan varje gång jag gör ett köttsubstitut eller grytor och soppor som vanligtvis innehåller kött.

Jag skulle ljuga om jag sa att detta är något man slänger ihop på en timme. För det krävs en del tid för att få till det. Dels för att den ska kokas en bra stund, men också kylas ner för att sedan griljeras i ugn. Men, när du väl är klar har du en fantastisk julskinka som dessutom går jättebra att frysa in och spara till ett senare tillfälle.

Tips: skiva skinkan innan du fryser den så är det lättare att bara tina så mycket som du behöver. Jag brukar lägga 5-6 skivor tillsammans, sedan separera dem från resten med ett smörgåspapper för att göra det ännu smidigare att bara tina några skivor.

Vegansk julskinka gjord på seitan

Tvåfärgad vegansk julskinka

För att efterlikna en vanlig julskinka så mycket som möjligt har jag gjort degen i två olika färger som jag sedan sammanfogar till en skinka. Om du vill inte tycker att det är så viktigt kan du hoppa över den ljusa delen. Skinkan blir så klart lite mindre då, men det är helt enkelt upp till vad du föredrar.

Tips: vill du att din julskinka ska vara mer åt det rosa hållet? Då kan du byta ut de kokta rödbetorna mot färska rödbetor som du lägger i ett foliepaket och rostar i ugn tills de är genomkokta. Det ger en mycket starkare färg än vad du får från kokta rödbetor.

Här hittar du fler veganska julrecept!

Vegansk julskinka gjord på seitan

Vegansk Julskinka (seitan)

Har du någon gång tänkt att du vill göra en vegansk julskinka? Då har du hittat rätt! Jag tycker att det här receptet är helt fantastiskt, och något som kommer göras om många gånger! Julskinkan är gjord med vetegluten som bas och sedan smaksatt och griljerad. Det bästa med att göra din egen julskinka är att du kan smaksätta den precis hur du vill. Skinkan går dessutom bra att frysa in och spara till ett senare tillfälle.
5 from 2 votes
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 12 timmar
Total tid 12 timmar 30 minuter
Portioner 6
Kalorier 597 kcal

Equipment

  • Bunke
  • Stor gryta
  • Ugnsform

Ingredienser
  

Bottendel

  • 5 dl vetegluten
  • 2 msk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk malen rosépeppar
  • 140 g fast pressad tofu
  • 180 ml vatten
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk vit misopasta
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 msk vegansk fläskbuljong
  • 1 msk liquid smoke
  • 50 g kokta rödbetor (kan ersättas med ugnsrostade rödbetor)

Överdel

Buljong

  • 1 liter vatten
  • 1 gul lök (skalad och delad i kvartar)
  • 8 vitpepparkorn
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 msk vegansk fläskbuljong

Griljering

  • 0,5 dl senap
  • 1 dl Ströbröd
  • 10 st hel nejlika

Gör så här:
 

Bottendel:

  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Lägg resten av ingredienserna i en mixer och mixa tills alla klumpar är borta.
    Vegansk julskinka gjord på seitan
  • Häll inehållet från mixern över de torra ingredienserna och blanda. Det kan bli ganska klumpigt till en början, men fortsätt att blanda, trycka och knåda ihop till en deg.
  • När en degklump formats, ta ut från bunken och knåda på en arbetsyta i minst 5-10 minuter. Degen ska vara tillräckligt elastisk för att inte gå sönder när du drar ut den. Om den går sönder, fortsätt knåda. Det är viktigt att inte sluta knåda innan degen är elastisk då det förändrar texturen på slutresultatet.
  • Forma degen till en julskinka och lägg åt sidan.

Överdel:

  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Lägg resten av ingredienserna i en mixer och mixa tills alla klumpar är borta.
  • Häll inehållet från mixern över de torra ingredienserna och blanda. Det kan bli ganska klumpigt till en början, men fortsätt att blanda, trycka och knåda ihop till en deg.
  • När en degklump formats, ta ut från bunken och knåda på en arbetsyta i minst 5-10 minuter. Degen ska vara tillräckligt elastisk för att inte gå sönder när du drar ut den. Om den går sönder, fortsätt knåda. Det är viktigt att inte sluta knåda innan degen är elastisk då det förändrar texturen på slutresultatet.
  • Forma degen till en platt deg, lite större än du gjorde bottendelen och lägg på bottendelen. Tryck ihop de två delarna tills de förjar fastna i varandra.
    Vegansk julskinka gjord på seitan

Koka skinkan:

  • Vira hårt först bakplåtspapper runt skinkan, sedan plastfolie. Detta för att skinkan ska hålla formen och inte svälla upp.
    Vegansk julskinka gjord på seitan
  • Koka upp vatten i en stor gryta. Lägg i den plastklädda skinkan och låt puttra i ca 2 timmar. Vänd skinkan efter halva tiden.
  • Låt skinkan svalna och ta sedan bort plastfolien och bakplåtspappret.
    Vegansk julskinka gjord på seitan
  • Koka upp ingredienserna till buljongen. Sänk värmen så att den endast puttrar like.
  • Lägg i skinkan och låt koka i ca 1 timme. Vänd skinkan efter halva tiden.
  • Stäng av värmen och låt skinkan ligga kvar i buljongen i ett par timmar, tills buljongen är ljummen.

Griljering:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla julskinkan senap och strö över ströbröd. Stick deckorativt i den hela nejlikan.
    Vegansk julskinka gjord på seitan
  • Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter eller tills ströbrödet börjar få färg.
  • Låt skinkan svalna fort, gärna utomhus eller i kylen för att den inte ska bli torr.
  • Täck julskinkan med aluminumfolie och förvara i kylskåp över natten.
  • Skär upp och servera gärna till julfrukosten eller på julbordet.
    Vegansk julskinka gjord på seitan

Anteckning

Tips: Det går jättebra att frysa skinkan. Skiva skinkan innan du fryser den så är det lättare att bara tina så mycket som du behöver. Jag brukar lägga 5-6 skivor tillsammans, sedan separera dem från resten med ett smörgåspapper för att göra det ännu smidigare att bara tina några skivor.
Tips: vill du att din julskinka ska vara mer åt det rosa hållet? Då kan du byta ut de kokta rödbetorna mot färska rödbetor som du lägger i ett foliepaket och rostar i ugn tills de är genomkokta. Det ger en mycket starkare färg än vad du får från kokta rödbetor.

Nutrition

Kalorier: 597kcalCarbohydrates: 39gProtein: 87gFat: 11gMättat fett: 1gFleromättat fett: 5gEnkelomättat fett: 2gTransfett: 0.04gNatrium: 2131mgKalium: 323mgFiber: 5gSocker: 5gVitamin A: 44IUVitamin C: 2mgKalcium: 271mgJärn: 8mg
Har du provat det här receptet?Lämna en kommentar och berätta va du tyckte!

Har du provat det här receptet på vegansk julskinka? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept! Om du postar en bild på instagram, glöm inte att använda hashtaggen #wonderveganrecipe och tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.

Vegansk julskinka gjord på seitan
Följ:
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Instagram
6   111
13   63
10   35
7   56
6   48

Följ på Instagram

ETT RIKTIGT GOTT NYHETSBREV

Vill du få uppdateringar om nya recept och andra veganska tips ditekt i din inkorg?

Prenumerara på Wonder Vegans nyhetsbrev så löser jag resten!

Tack! Nu kan du se fram emot smarrig inspiration direkt i din inkorg!