En vegansk sockerkaka är bland det smidigaste man kan baka, och enligt mig minst lika god som originalet. Om inte ännu godare! Istället för ägg använder jag i det här receptet aquafaba (kikärtsspad) och kakan blir både fluffig och saftig.
Kan innehålla annonslänkar.

En enkel, vegansk sockerkaka
Sockerkaka är en av de första sakerna jag kan minnas att jag bakade som barn. Det var alltid lika kul när bunken och elvispen åkte fram. Jag visste att då skulle det bakas sockerkaka.
För mig ska en bra sockerkaka vara alldeles lagom söt, fluffig och saftig, och det tycker jag verkligen att den här är. I helgen passade jag på att bjuda min familj och några vänner på fika och sockerkakan var då en självklar favorit!
Förutom att den är god som tusan, är den dessutom lätt att göra. Precis som med en vanlig sockerkaka vispar du aquafaba och socker fluffigt. Sedan vänder du först ner de torra ingredienserna, och till sist vätskan. Lätt som en plätt!
Vill du se fler recept på veganska bakverk? Klicka här!


Vegansk sockerkaka
Ingredienser
- 1,5 dl kikärtsspad
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl eller majsstärkelse
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 100 g växtbaserat smör
- 1 dl havredryck (eller annan växtbaserad dryck)
- Växtbaserat smör och ströbröd till formen.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa kikärtsspad och socker fluffigt.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd sedan ner i kikärtsspader och sockret med en slickepott.
- Smält smöret. Vänd i smör och havredryck, fortsätt tills du har en slät smet.
- Smöra och bröa en form och häll i smeten.
- Grägga mitt i ugnen i ca 55 minuter. Stick ner en provsticka för att se om den är klar. Det ska inte komma med någon smet upp på stickan när kakan är klar.
- Låt sockerkakan svalna helt innan du tar ut den ur formen.
Nutrition
Har du provat det här receptet på vegansk sockerkaka? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept! Om du postar en bild på instagram, glöm inte att använda hashtaggen #wonderveganrecipe och tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.

Jag bakade den här till dottern som är vegan, många av de som var bjudna på fika tyckte den var godare än en ”vanlig” sockerkaka med ägg. Denna kommer vi göra igen!