fbpx
13   51
9   65
4   100
3   95
2   65
13   106
4   124
14   112
79   586
29   485

Veganska deodoranter (TEST 2019)

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vegansk deo test

Att hitta en bra vegansk deo

Att hitta en bra vegansk deodorant är något jag har tyckt varit ganska svårt, speciellt i “vanliga” butiker. För att ni ska slippa spendera lika mycket tid som jag har gjort på att leta har jag finkammat internet och valt ut några intressanta kandidater att testa och utvärdera. Jag har provat både deodoranter som finns att få tag på i många vanliga butiker och deodoranter som lättast beställs via webbshop.

En av anledningarna till att jag hade så svårt att hitta veganska deodoranter är att många av dem inte är märkta som veganska utan man marknadsför dem som vilken deo som helst. Lite tråkigt tycker jag.

Jag har provat 8 olika veganska deodoranter för att jämföra dem och förhoppningsvis hjälpa er i jakten på en vegansk deo.

För att ge dem en extra utmaning har jag låtit håret växa under armarna (mitt svett brukar lukta mer då) och använt kläder som jag ofta svettas mer i.

Två av de här deodoranterna stack verkligen ut ur mängden och briljerade på alla fronter.


Vegansk deo test emma s

Emma S Deodorant Pure ocean

Betyg stjärna

Pris: ca 90:-

Aktiv ingrediens: Aluminium chlorohydrate

Omdöme: Denna deodorant har en väldigt mild och fräsch doft. Den håller svettlukten borta hela dagen och jag behövde inte fylla på något under dagen. Jag fastnade speciellt för den milda doften. Den gav inte heller några fläckar på kläder och torkade fort. En bra deo helt enkelt.


Vegansk deo test rituals

Rituals Anti-Perspirant spray (Tidigare känd som Sakura Silk Spray 50ml)

Betyg stjärna

Pris: ca 90 :-

Aktiv ingrediens: Aluminium chlorohydrate

Omdöme: Ganska stark doft och ger vita fläckar på mörka kläder. Efter att ha använt Rituals spraydeo kändes det som att hela rummet var fyllt av deodorant, så där så att man fick flashbacks till omklädningsrummen på högstadiet, och min tidigare ovetande sambo började hosta av den i rummet bredvid.

Det här är ingen deodorant för dig som är känslig mot starka dofter eller är ute efter en mild deo. För mig luktade den så mycket att jag inte ens skulle tänka tanken att använda parfym den dagen.

Bortsett från att doften var alldeles för stark för mig så kände jag mig fräsch och den höll svettlukten borta hela dagen.


Vegansk deo test oliva

Oliva

Betyg stjärna

Pris: ca 32 :-

Aktiv ingrediens: Aluminium chlorohydrate

Omdöme: Även det här är en “helt vanlig” deodorant med en mild och fräsch doft till ett bra pris. Olivas deodorant är lätt att få tag på och säljs på de allra flesta apotek.


Vegansk deo test aco 3in1

ACO 3 in 1

Betyg stjärna

Pris: ca 45 :-

Aktiv ingrediens: Aluminum Chlorohydrate

Omdöme: Det här känns som precis vilken annan deodorant som helst, den har en mild doft och jag kände mig fräsch fram till kvällen. Under träningspass när jag svettades mycket började jag dock känna en svag svettlukt.

Det tog dock lite längre tid för den här att torka än vad det gjorde med till exempel deodoranten från Emma S.

Bra att veta: Det har varit en del prat om ACO och hurvida deras produkter är veganska eller inte. Jag mailade och frågade och fick följande svar:

ACO:s kosmetiska produkter är inte officiellt klassificerade som veganska. Men, förutom ACO Stay Soft Lips och ACOSun Soft Lips, som innehåller bivax (samt de av ACO:s kosttillskott som innehåller D-vitamin som utvinns från lanolin), så är alla våra ACO-produkter helt fria från animaliska ingredienser.

Enligt europeisk lag får inga ingredienser för kosmetik eller kosmetiska produkter djurtestas. Inga företag inom EU, däribland ACO, utför alltså djurtest på ingredienser för kosmetik eller kosmetiska produkter. Dock kan vi inte garantera att enskilda ingredienser aldrig testats på djur historiskt sett.


Vegansk deo test maria åkerberg

Maria Åkerberg Deo Roll-On Essential

Betyg stjärna

Pris: ca 149kr

Aktiv ingrediens: Sodium Caproyl/Lauroyl Lactylate

Det aktiva ingrediensen, Sodium Caproyl/Lauroyl Lactylate, är en mjölksyra med bakteriedödande egenskaper som förhindrar dålig lukt vid svettning.

Omdöme: Deo Roll-on Essential har en ganska stark doft av citron, lagerblad, grapefrukt och patschuli, det tar ett tag innan den torkar och jag kände mig klibbig när jag använde linne, som att huden klibbade fast i sig själv. Jag kände av svettlukt efter bara några timmar och doften från deodoranten förstärkte snarare min svettlukt istället föra att dölja den. Jag kände mig tyvärr inte fräsch alls, vid ett tillfälle kom min sambo och frågade vad det var som luktade (inte på ett bra sätt) och vi kom ganska snabbt fram till att det var deon.


Vegansk deo test maria åkerberg

Maria Åkerberg Saltdeo

Betyg stjärna

Pris: ca 99kr

Aktiv ingrediens: Ammonium Alum

Omdöme: Saltdeo är en sådan sak som jag har hört folk prata om men aldrig riktigt tagit på allvar, helt enkelt av okunskap. Efter att ha läst på lite och fått hem den här såg jag verkligen fram emot att prova den och jag säger bara WOW! Jag använde saltdeon efter att ha duschat och var ganska aktiv under dagen, på kvällen dagen därpå kände jag fortfarande inte en uns av svettlukt.

Jag kan inte annat än att rekommendera den här deon, den är helt naturlig och ger ett fantastiskt resultat. Saltdeon är doftfri.

På hemsidan skriver de följande om Maria Åkerberg Saltdeo “Saltdeo är fri från alkohol och aluminiumklorid (AlCl). Alun är ett dubbelsalt där Aluminium ingår, men inte kan frigöras; det finns därför inget fritt Aluminium i Saltdeo.”


Vegansk deo test nuud
Vegansk deo test Nuud

Nuud

Betyg stjärna

Pris: ca 130kr

Aktiv ingrediens: Microsilver

Det här är utan tvekan den deodorant som jag såg fram mest emot att testa, jag hade läst så himla mycket bra om den och den lät nästan för bra för att vara sann. Nuud är helt naturlig och fri från aluminium, parabener och alkohol. Tuben är gjord av sockerrör och förpackningen den kommer i är gjord av biologiskt nedbrytbar kartong.

Nuud behöver bara appliceras var 3e-7e dag och en tub på 20ml ska räcka i hela 10 (!) veckor.

Omdöme: I instruktionerna från Nuud står det att det kan ta några dagar innan Nuud ger full verkan, och jag tror att det är viktigt att ha det i åtanke när man börjar använda Nuud. Vid den första appliceringen förvånades jag över hur mjuk och len den kändes och hur mina armhålor kändes mer återfuktade än vanligt.

De första två dagarna kände jag en svag lukt av svett, men den var så svag att den knappt kan ha varit märkbar av andra. Efter att ha duschat dag tre applicerade jag Nuud på nytt och det är även den senaste appliceringen jag gjorde. Idag är jag på dag nio och först nu känner jag en svag svettlukt.
Jag är väldigt nöjd med Nuud och förundras över hur länge den verkar och hur mild den känns mot huden. Jag kan varmt rekommendera Nuud till dig som har känslig hud, vill använda dig av en deodorant som håller svettlukten borta flera dagar och vill ha en naturlig deodorant utan parabener, aluminium och alkohol.

Här nedan kan du kika på en kort video om Nuud och hur den fungerar. Helt fantastiskt om du frågar mig!


Vegansk deo test dr organic

Dr. Organic virgin coconut oil

Betyg stjärna

Pris: ca 79 :-

Omdöme: En väldigt rinnig deodorant som tog lång tid att torka. Eftersom den inte är antiperspirant motverkar den inte dålig lukt utan maskerar den bara med sin kokosdoft. Jag behövde fylla på flera gånger under dagen för att känna mig någorlunda fräsch. Positivt är att den kändes väldigt mild mot min ganska känsliga hy och inte innehåller aluminium, parabener eller alkohol.

Sammanfattning

Av de här åtta deodoranterna som jag under de senaste veckorna har provat är det två som verkligen sticker ut ur mängden och det är Nuud och Maria Åkerbergs saltdeo. De har båda två överskridit alla förväntningar och gett ett fantastiskt resultat där jag har varit svettfri (eller snarare luktfri) långt mycket längre tid än jag förväntar mig att vara av en deodorant och slagit de andra med hästlängder. 

Jag rekommenderar starkt båda två, vilken av dom jag rekommenderar dig att välja beror helt enkelt på om du föredrar en fast deodorant eller en deodorant i krämform.

Följ:
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!