fbpx
13   51
9   65
4   100
3   95
2   65
13   106
4   124
14   112
79   586
29   485

Veganska kokta ägg (med tofu)

Jag blev så glad när jag efter några försök fick till de här veganska äggen precis som jag ville ha dem. Ägg är något jag ibland har saknat att ha till exempel till spenatsoppa, äggsås och på det veganska julbordet, men att äta riktiga ägg är helt uteslutet för mig. De här veganska äggen är det absolut bästa alternativet jag har hittat än så länge och jag har en känsla av att de kommer göra succé när de bjuds på.

Innehåller annonslänkar

Veganska ägg vegetarisk vegan spenatsoppa veganägg

Veganska ägg, vad är det?

När jag först läste om den här typen av veganska ägg trodde jag att det skulle vara både krångligt och tidskrävande att göra dem, men åh så fel jag hade! Både “Äggvitan” och “äggulan” är gjorda av bara fem ingredienser och är busenkla att göra. Allt du behöver göra är att mixa, koka, kyla och mosa. Det är inga krångliga eller komplicerade steg som kräver en mästerkock utan i princip vem som helst kan göra de här äggen med ett fantastiskt resultat.

De allra viktigaste ingredienserna är svart salt (eller kala namak som det även heter) som är rikt på svavel ger ägget den distinkta äggsmaken och agar agar som fixar konsistensen på äggvitan. Om du inte hittar svart salt och agar agar i din lokala matbutik går det att köpa svart salt HÄR och agar agar HÄR.

Jag har valt att använda mig av just äggformade formar för att efterlikna riktiga ägg, men det går så klart göra dem fyrkantiga, runda eller i precis vilken annan form som helst om du inte vill att de ska likna eller påminna om hönsägg.

Veganska ägg vegetarisk vegan spenatsoppa veganägg

Varför välja veganska ägg?

Jag får ofta frågor om varför man skulle vilja skapa något som liknar mat som man inte vill äta. För mig är svaret enkelt, även om jag inte vill äta till exempel ägg så finns det rätter där jag gärna ersätter ägget med något liknande, och i sådana fall är det ju perfekt att kunna göra de här veganska äggen. Det kan även underlätta för de som vill börja äta mer växtbaserat men inte riktigt vet vad man ska laga istället. Att byta ut en sak i taget och fortfarande kunna göra mat som man är van vid är något som underlättar för många i resan mot att äta växtbaserat.

Jag tycker att det är jätteroligt att experimentera och utforska den växtbaserade världen och efterlikna sådant som jag märkt att många saknar eller inte vet hur man ska ersätta.

3.72 från 7 röster
Veganska ägg vegetarisk vegan spenatsoppa veganägg
Veganska kokta ägg
Prep Time
10 minuter
Tillagning
20 minuter
Total Time
30 minuter
 
Saknar du som vegan kokta ägg? Då är det här receptet perfekt för dig!
Kategori: Tillbehör
Servings: 10 medelstora ägg
Ingredients
Till “äggvitan”
 • 1 dl extra fast kubad tofu
 • 3 dl vatten
 • 1,25 tsk agar agar
 • 0,5 tsk svart salt (kala namak)
 • 1,5 tsk näringsjäst (bjäst)
Till “äggulan”
 • 2 medelstora potatisar
 • 1 msk växtbaserat smör
 • 0,25 tsk svart salt (kala namak)
 • 0,25 tsk gurkmeja
 • 1,5 msk näringsjäst (bjäst)
Gör så här:
 1. Häll alla ingredienser till “äggvitan” i en mixer och mixa i ca 2 minuter tills allt är väl blandat och vätskan inte skär sig.

 2. Häll över i en gryta och koka upp.
 3. När vätskan har kokat upp, sila bort eventuella klumpar från tofun och häll i silikonformar.
 4. Ställ in i kylen i ca 20 minuter för att de ska stelna.
 5. Dela under tiden potatisen i mindre bitar och koka tills de är genomkokta. Mosa potatisen och blanda med resterande ingredienser till “äggulan”. Mixa eventuellt om du vill få bort alla små klumpar.
 6. Använd ett kuljärn (även kallad melonsked) för att skopa ut vita där gulan ska vara.
 7. Fyll upp tomrummen med potatisblandningen.
 8. Voila! Nu har du dina alldeles egna hemgjorda veganska ägg.
Noteringar

Förvaras i kylskåp i upp till 1 vecka. Om de inte ska ätas samma eller nästkommande dag rekommenderar jag att förvara gula och vita separat för att gulan inte ska torka i kanterna.

 

Agar Agar finns att köpa HÄR.

Svart salt (Kala Namak) finns att köpa HÄR.

Har du provat det här receptet? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept, så om du postar en bild på instagram, glöm inte att använda hashtaggen #wonderveganrecipe och tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.

Veganska ägg vegetarisk vegan spenatsoppa veganägg
Följ:
Dela

3 Kommentarer

 1. Beata
  21st januari 2019 / 20:58

  spännande!
  Var köpte du dina äggformar?

  • andreahansson
   Författare
   22nd januari 2019 / 06:27

   Jag köpte dem på wish, men jag vet att det finns liknande på bland annat cakedesign.se 🙂 Välsorterade pyssel och bakbutiker har ibland också.

   • beata roszko
    23rd januari 2019 / 19:56

    Tack för svaret!
    Beata

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe Rating
Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!