fbpx

Veganska lussebullar

Recept på veganska lussekatter lussebullar safftansbullar saftiga fluffiga goda enkla

Saftiga veganska lussebullar

Lussebullar, lussakatter, saffransbullar… Kärt barn har många namn. Det här är ett riktigt klassiskt recept, men så klart helt veganskt. De här veganska lussebullarna är några av de godaste jag någonsin ätit! De är smakrika, fluffiga och saftiga och passar alldeles utmärkt att bjuda på till lucia eller julfikat.

Att baka är en av de sakerna jag ser mest fram emot när det börjar närma sig jul. Jag älskar att experimentera med julens alla smaker och bakar allt från klassiska bakverk med en twist till julgodis och de helt traditionella godbitarna, som de här lussekatterna.

Recept på veganska lussekatter lussebullar safftansbullar saftiga fluffiga goda enkla

Ett smidigt julbak

Att baka ska vara smidigt och roligt, det tycker i alla fall jag. Jag brukar försöka fokusera på bakverk som alla kan göra och på ingredienser som finns i de allra flesta hemmen. De bästa bakverken är de som man faktiskt hinner och kan göra.

Om du har barn är de här lussekatterna perfekta att bara tillsammans med de små. Det är en smidig deg, den kladdar inte alldeles för mycket och är lite roligare med den gula färgen. Så varför inte ha en mysig bakdag tillsammans med barnen inför jul?

Recept på veganska lussekatter lussebullar safftansbullar saftiga fluffiga goda enkla

Recept

Ingredienser
50 g färsk jäst för söta degar
175 g veganska smör
1 g saffran
2 dl strösocker
5 dl vegansk mjölk (jag använde havremjölk)
0,5 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull. 
2. Mortla saffran tillsammans med lite socker och blanda i det smälta smöret. 
3. Tillsätt mjölken och värm till 37°C. 
4. Smula jästen i en bunke, häll i lite av mjölkblandningen och blanda tills jästen har löst upp sig. 
5. Häll i resten av mjölken, sockret och saltet och blanda. 
6. Blanda i lite mjöl i taget tills nästan allt mjöl är iblandat. Spara lite till utbakningen. 
7. Knåda i ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. du ska kunna ta på degen utan att den fastnar på dina fingrar.
8. Låt degen jäsa i 30-45 minuter under en bakduk.
9. Knåda degen på en mjölad arbetsbänk. Forma degen till lussebullar i önskad form och storlek. Tänk på att de jäser en hel del så gör dem mindre än du vill att slutresultatet ska bli. 
10. Låt jäsa i 30-34 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225°C. 
11. Pensla med smält smör, tryck eventuellt i russin och grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter.

Recept på veganska lussekatter lussebullar safftansbullar saftiga fluffiga goda enkla
Följ:
Share:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram
Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!