fbpx

Veganska munkar

Kan innehålla annonslänkar

Veganska friterade munkar äggfria recept

Hemgjorda munkar

När jag var liten fanns det en vagn utanför det lokala köpcentret som sålde alldeles nygjorda munkar vända i socker och kanel, och ända sen då har jag varit som helt galen i munkar. Efter att jag började äta allt med växtbaserat blev det näst intill omöjligt att hitta munkar som jag kunde äta. Men inte kan man väl vara utan munkar?

Så jag började experimentera med olika veganska recept på munkar, de allra flesta blev helt katastrofalt dåliga. Antingen så blev de supertorra på ingen tid alls eller så blev de aldrig klara. Efter många försök och lika många misslyckanden började jag kika efter ickeveganska recept som jag helt enkelt började veganisera.

Efter lite ändringar och justeringar växte det här receptet fram.

Degen är superfluffig och en av de mjukaste jag jobbat med och munkarna blir alldeles lagom friterade, mjuka, fluffiga och saftiga gång på gång.

Veganska friterade munkar äggfria recept

Variera med olika glasyrer och toppingar

Munkarna jag åt som barn var ofta vända i socker och kanel och de är än idag min absoluta favorit. Men ibland kan det vara kul att variera lite eller kanske vill man ha något lite roligare att bjuda på, då är det perfekt att variera med lite olika glasyrer.

I det här receptet har jag med två olika glasyrer; en naturell glasyr som jag färgat rosa med rödbetspulver och en chokladglasyr.

Veganska friterade munkar äggfria recept
5 från 1 röst
Veganska friterade munkar äggfria recept
Veganska friterade munkar
Förberedelser
30 minuter
Tillagning
10 minuter
Jäsning
1 t 15 minuter
Total tid
40 minuter
 
Fluffiga, saftiga vegansk friterade munkar med två olika glasyrer.
Kategori: Bakverk
Ursprung: veganskt
Ingredienser
Munkar:
  • 1,5 dl sojadryck
  • 1,5 dl finkornigt socker
  • 25 g jäst för söta degar
  • 6 msk kikärtsspad
  • 9 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g rumstempererat smör
  • ev. socker och kanel att vända munkarna i
  • Rapsolja att fritera i
Chokladglasyr:
  • 50 g vegansk choklad (jag använde en apelsinchoklad till dessa)
  • 3 dl florsocker
  • 0,5 dl varmt vatten
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk sirap
  • 1 krm salt
Rosa sockerglasyr:
  • 3 dl florsocker
  • 0,5 dl havregrädde (eller annan växtbaserad dryck)
  • ca 1 krm rödbetspulver (eller annan vegansk pulver att färga mat med)
Gör så här:
Munkar:
  1. Värm mjölken till 37°C.
  2. Blanda mjölken, jästen och 1 msk av sockret i en bunke (om du har en köksmaskin så använd den) och låt stå i ca 15 minuter. jästen ska då ha bildat bubblor, har den inte gjort det är den död och kommer inte göra någon nytta.
  3. Blanda i kikärtsspad, salt och socker.
  4. Tillsätt sedan ca 1/4 av mjölet i taget tills det börjar bli trögt att röra om, tillsätt då smöret och blanda.
  5. Tillsätt resten av mjölet och knåda 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
  6. Täck över degen och låt jäsa i 45 minuter.
  7. Mjöla bakytan och kavla sedan utan att knåda degen tills den är ca 1-2 cm tjock.
  8. Stansa ut runda formar och gör ett hål i mitten med en mindre rund form. Det finns jättesmidiga munkformar att använda, har du ingen sån så använd något du har hemma. Jag använde mig av en rund burk och ett gammalt rör till brustabletter. De små runda utstansade bitarna från sitter är jättestora att spara och göra “munkbollar” av.
  9. Knåda ihop resten av degen och upprepa tills du använt all deg.
  10. Täck över munkarna och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

  11. Värm oljan till 180°C och vänta en stund så de ser att oljan håller samma temperatur och inte blir varmare eller kallare.

  12. Sänk försiktigt ner en munk i oljan med en hålslev (tänk på att oljan kan skvätta upp), munken ska flyta, då är det rätt värme. Fritera 1 ca 30 sekunder på varje sida, lägg sedan munken på ett galler och låt rinna av.

  13. Vänd i socker och kanel eller låt munkarna svalna något och doppa i eller häll på glasyr.

Chokladglasyr:
  1. Smält chokladen över vattenbad.
  2. Blanda florsocker, vatten, vaniljpulver, salt och sirap i en skål.
  3. Häll i den smälta chokladen och blanda väl
Rosa sockerglasyr:
  1. Blanda florsocker och rödbetspulver i en skål.
  2. Tillsätt havregrädde och blanda väl.
Noteringar

Det går jättebra att frysa munkar så om du inte tror att du kommer äta alla på en gång, frys in dom utan glasyr och värm när du vill ha dem.

Har du provat det här receptet? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept, så om du postar en bild på instagram, glöm inte att använda hashtaggen #wonderveganrecipe och tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.

Veganska friterade munkar äggfria recept
Följ:
Share:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram
Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!