Kan innehålla annonslänkar
Lättlagad vegansk omelett
En perfekt vegansk omelett med en bas av tofu (jag använde 400g naturell och 400g silkestofu från Yipin), toppad med plommontomater och gräslök. En vegansk omelett går snabbt att göra och är både god, mättande och går att variera och anpassa så den passar just din smak. Jag har valt att använda gräslök, purjolök och örtsalt som smaksättning för att få en fräsch, vårig omelett, men låt inte det hindra dig från att smaksätta den med till exempel svamp eller grönsaker!
Kala Namak – svart salt
Kala namak, eller svart salt som det ofta kallas i folkmun är ett salt med en hög svavelhalt som gör det perfekt att använda i en vegansk omelett och andra veganska rätter där man vill ha den typiska äggiga smaken. Kala namak kan du köpa i välsorterade matbutiker och online.
Första gången jag köpte kala namak och öppnade påsen blev jag alldeles chockad över hur mycket ägg det luktar och förstod på en gång varför det är så populärt att använda i till exempel tofuröra och veganska omeletter.
Svart salt finns att köpa HÄR.
Vegansk våromelett
Ingredienser
Omelett
- 400 g silkestofu
- 400 g fast tofu
- 0,75 dl sojagrädde
- 1 tsk kala namak (svart salt)
- 0,5 dl kikärtsmjöl
- 1 purjolök
- 4 msk hackad gräslök
- 200 g plommontomater
- örtsalt
- peppar
Vitlökssås
- 1 dl havrefraise
- 2 msk havregrädde
- 1 vitlöksklyfta
- 1 krm salt
- peppar
Gör så här:
Omelett
- Hacka purjolök och gräslök och skiva tomaterna.
- Mixa silkestofu, kikärtsmjöl, svart salt och sojagrädde.
- Mosa den hårda tofun med gaffel och vänd ned i blandningen.
- Tillsätt purjolök och gräslök.
- Smaka av med örtsalt och peppar.
- Häll hälften av smeten i en uppvärmd stekpanna med olja och lägg på tomatbitarna.
- Stek på medelvärme i 10-12 minuter.
- Vänd och stek i några minuter på andra sidan.
- Lägg upp på tallrik och toppa med färsk gräslök och vitlökssås.
Vitlökssås
- Pressa vitlöksklyftan i en skål och blanda med övriga ingredienser.
- Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.