fbpx
30   382
16   265
37   338
26   329
19   273
8   208
13   260
20   327
18   283
9   190

Klassiskt vörtbröd (veganskt)

Vad är bättre än doften av nybakat? Det här är ett recept på ett klassiskt vörtbröd som är helt veganskt. 

Kan innehålla annonslänkar

recept på ett klassiskt veganskt vörtbröd

Ett klassiskt veganskt vörtbröd

Fram tills i år har jag tänkt att jag inte alls tycker om vörtbröd. Jag har sett det som ett grovt och ganska tråkigt bröd. Förmodligen smakade jag på ett som barn och bestämde mig resan då för att jag inte tyckte om det. I år kände jag att det var dags att prova det igen. Jag har bakat tre olika vörtbröd för att prova lite olika typer av recept; ett bröd som är bakat med fördeg, ett grovt vörtbröd helt utan jäsning och ett klassiskt veganskt vörtbröd; det här. 

Ju fler olika typer av recept jag provar desto mer inser jag hur olika vörtbröd kan vara, och att det inte alls är så att jag tycker illa om alla. Jag till och med tycker riktigt bra om en del av dom. 

recept på ett klassiskt veganskt vörtbröd

Vad äter du till jul?

Gillar su vörtbröd? Och i så fall, vilken typ av vörtbröd tycker du bäst om? Nu när jag fått upp ögonen för det vill jag baka mer men vet inte riktigt vad jag ska  börja med.

Förutom bröd har jag ett gäng andra julrecept, och de blir fler och fler för varje år. Titta gärna in i kategorin julrecept och du vill ha lite inspiration. Där finns allt från saffranskakor och skorpor till veganska kokta ägg och rödbetssallad. 

Om det är något julrecept som du saknar, lämna gärna en kommentar så ska jag göra mitt bästa för att ta fram ett veganskt recept på det su önskar. 

recept på ett klassiskt veganskt vörtbröd
Klassiskt vörtbröd
Tillagning
20 minuter
Jäsning
1 t 15 minuter
Total Time
1 t 35 minuter
 
En klassisk vörtlimpa som passar utmärkt till julfrukosten och julbordet.
Kategori: Bröd, Julmat, Tillbehör
Ursprung: veganskt
Servings: 2 limpor
Calories: 927 kcal
Ingredients
  • 25 g färsk jäst
  • 25 g smör
  • 1 flaska julmust eller mörkt öl (à 33 cl)
  • 1 dl yoghurt (naturell)
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 75 g vörtmix
  • 1 tsk salt
  • 3,5 dl grovt rågmjöl
  • 7 dl vetemjöl special (börja med 6 dl och tillsätt med vid behov)
Gör så här:
  1. Smula jästen i köksmaskinens bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vätskan och värm till fingervärme 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
  2. Blanda ner kvarg, sirap, vörtmix och salt. Tillsätt rågsikten och det mesta av vetemjölet och arbeta degen ca 10 minuter.  Strö över lite mjöl, täck med en bakduk och låt degen jäsa ca 45 min.
  3. Ta upp degen på en mjölad bänk. Arbeta ihop degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 2 bröd). Forma till avlånga bröd, ca 20 cm långa, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Lägg på en bakduk och låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt bröden svalna på galler inlindad i bakduk.
recept på ett klassiskt veganskt vörtbröd

Har du provat det här receptet? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept, så om du postar en bild på instagram, glöm inte att använda hashtaggen #wonderveganrecipe och tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.

Följ:
Share:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram
30   382
16   265
37   338
26   329
19   273

Följ på Instagram

Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!