fbpx
13   51
9   65
4   100
3   95
2   65
13   106
4   124
14   112
79   586
29   485

Saftigt, grovt vörtbröd (ingen jäsning)

tVill du ha ett bröd men julig smak som är snabbt och smidigt att göra? Då är det här saftiga vörtbrödet för dig!

Kan innehålla annonslänkar

Veganskt grovt vörtbröd utan jäsning

Saftigt grovt vörtbröd

Det finns oändligt med recept på vörtbröd. Så vilket ska man välja? Det här är ett veganskt vörtbröd utan jäsning, så det går alltså ganska snabbt att baka. Brödet är grovt och saftigt, med en lite sötare smak. 

När jag tog ut brödet från ugnen första gången jag bakade det tyckte jag att det kändes med som en kaka än som ett bröd. Men när det svalnat och blivit lite fastare var det helt fantastiskt om man vill ha ett lite sötare bröd till frukost eller som tillbehör till middagen. I vanliga fall är varken jag eller min sambo Jacob  så glada i mörkare bröd, men det här gick verkligen hem! Sötman i kombination med att det är riktigt saftigt gjorde det perfekt för oss. 

Veganskt grovt vörtbröd utan jäsning

Olika sorters veganska bröd

Innan jag började baka egna vörtbröd hade jag en bild av att det bara finns en sorts vörtbröd som är någon typ av standard. Så fort jag började göra lite research och leta inspiration i olika recept förstod jag snabbt att så inte är fallet. Om det inte är så att jag har missförstått det helt. Jag bestämde mig i alla fall för att prova tre olika sorters vörtbröd; ett som bakas med en fördeg och alltså tar ganska lång tid att göra, ett med som bakas som ett ”vanligt” bröd med totalt ca 80 minuter jäsning och det här som är ett saftigt, grovt vörtbröd som är helt utan jäsning. 

Jag har gjort några andra recept på bröd som bakas utan jäsning, bland annat det här ljusa brödet som är ett ev de recept som det söks mest på. Ju mer jag bakar bröd utan jäst desto mer tycker jag om det. Jag gillar när det är smidigt. Jag vill att vem som helst ska ha möjlighet att äta hembakat bröd, och visst är det så att man inte alltid har tid att röra ihop en deg, knåda, jäsa, knåda igen, baka ut, jäsa igen ovh till sist grädda det. Därför gillar jag den här typen av brödrecept. Man blandar ihop ingredienserna och ställer in det i ugnen. Och så är det klart. Mycket smidigare än så blir det inte! 

recept på ett klassiskt veganskt vörtbröd
Ett klassiskt vörtbröd.
Snabbt, grovt vörtbröd
Prep Time
10 minuter
Tillagning
1 t
Total Time
1 t 10 minuter
 
Det här är ett saftigt, grovt vörtbröd som är klart på ett kick. Brödet ska inte jäsas vilket gör det väldigt smidigt att bara för den som inte har så mycket tid.
Kategori: Bröd, Frukost, Julmat
Ursprung: veganskt
Servings: 1 limpa
Calories: 3153 kcal
Ingredients
 • 2 dl grovt rågmjöl
 • 1 dl rågkross
 • 4 dl vetemjöl
 • 0,5 dl reducerad must (reducerad från ca 3 dl)
 • 1 dl russin (frivilligt)
 • 4 tsk bakpulver
 • 1 tsk salt
 • 2 dl lättöl
 • 2 dl mild yoghurt
 • 3/4 dl mörk sirap
 • 1/2 dl rårörda lingon
Gör så här:
 1. Sätt ugnen på 200°C.
 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i öl, yoghurt, sirap och lingon.
 3. Klicka ner den lösa degen i en smord avlång bakform som rymmer ca 1 1/2 liter per bröd.
 4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Håll lite koll så den inte blir bränd på toppen.
 5. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.
Veganskt grovt vörtbröd utan jäsning

Har du provat det här receptet? Lämna en kommentar och betygsätt receptet för att hjälpa andra att hitta rätt! Jag älskar att se era resultat på mina recept, så om du postar en bild på instagram, glöm inte att använda hashtaggen #wonderveganrecipe och tagga mig på @wondervegan så jag inte missar det.

Följ:
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe Rating
Prenumerera på Wonder Vegans nyhetsbrev!